Acasă Sănătate OAMENI INFECTAȚI CU HEPATITĂ PROVENITĂ DE LA ȘOBOLANI

OAMENI INFECTAȚI CU HEPATITĂ PROVENITĂ DE LA ȘOBOLANI

100
0
(Imagine: © Shutterstock)

Până în prezent, au fost raportate o multitudine de cazuri în care oamenii au contractat hepatită de la șobolani.

Potrivit rapoartelor de știri, o nouă tulpină a virusului hepatitei E, care infectează, de obicei, doar șobolanii, îmbolnăvește acum populația din Hong Kong, raportându-se zeci de cazuri în rândul oamenilor până în prezent. Cu toate acestea, rămâne un mister cum se poate transmite acest virus de la șobolani la oameni.

Primul caz de persoană infectată cu virusul hepatic E, supranumit HEV, contractat de la un șobolan, a fost raportat în Hong Kong, în anul 2018. De atunci, încă 10 persoane din zonă au fost testate pozitiv cuacest tip de virus, conform CNN. Cel mai recent caz a fost raportat în data de 30 aprilie, la un bărbat de 61 de ani, care a fost internat în spital, având o funcționalitate anormală a ficatului, declară cei de la CNN.

Oamenii de știință încă nu știu în ce mod se infectează oamenii. Cel mai recent caz este deosebit de controversat, deoarece nu s-au văzut șobolan sau fecale ale acestui animal în locuința bărbatului de 61 de ani, iar acesta nu a călătorit recent nicăieri.

Există posibilitatea ca oamenii să se infecteze prin ingestia de alimente sau apă contaminată cu fecalele rozătoarelor sau prin intrarea în contact cu obiecte contaminate. Însă, aceste teorii nu au fost dovedite, a raportat CNN. Ar putea exista și un animal intermediar implicat în transmiterea virusului de la șobolani la oameni.

„Momentan, știm că șobolanii din Hong Kong sunt purtători ai virusul, iar noi testăm oamenii și le dăm un diagnostic. Cu toate acestea, nu știm exact cum se transmite, dacă șobolanii ne contaminează mâncarea sau există și un alt animal implicat”, a declarat pentru CNN, domnul doctorSiddharthSridhar, microbiolog în cadrul Universității din Hong Kong și unul dintre cercetătorii care au descoperit pentru prima dată acest tip de virus la șobolani.

Hepatita reprezintă o inflamație a ficatului, iar hepatita E, o infecție a ficatului cauzată de virusul hepatitei E, conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC ). Tulpina umană a hepatitei E este, de obicei, transmisă prin intermediul apei contaminate de către fecalele umane infectate, iar infecțiile sunt mai frecvente în țările în curs de dezvoltare. În cazuri rare, oamenii pot contracta boala prin consumul cărnii provenite de la anumite animale, infectate la rândul lor cu virusul, inclusiv porci, mistreți și căprioare.

Simptomele pot include febră, greață, vărsături, icter și dureri articulare. Multe persoane infectate au simptome ușoare sau nu prezintă simptome, însă boala poate fi mai gravă pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit. Complicațiile sunt rare, dar printre acestea se enumeră insuficiența hepatică.

În afara Hong Kong-ului, singurul alt caz de HEV raportat a fost în Canada, în anul 2019, la un bărbat care a călătorit recent în Africa, a informat CNN.

Este posibil ca boala să apară și în alte țări, dar aceasta nu a fost încă raportată, deoarece medicii nu testează populația pentru hepatita E, susțin cei de la CNN. Medicii trebuie să folosească un test specific în vederea detectării virusului, dar acesta nu a fost adoptat la scară largă.

„Este nevoie de o vigilență continuă în rândul publicului larg, în vederea controlării acestei infecții neobișnuite. Sper ca autoritățile în sănătate publică să facă primul pas și să analizeze cât de mult este expusă populația la acest tip de hepatită, cu posibilitate de transmitere de la șobolani”, declară Sridhar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.