Acasă Inginerie medicală TERAPIA ELECTROCONVULSIVĂ AJUTĂ PERSOANELE CARE SUFERĂ DE DALTONISM

TERAPIA ELECTROCONVULSIVĂ AJUTĂ PERSOANELE CARE SUFERĂ DE DALTONISM

369
0
Test de percepție a culorii B Christopher / Alamy

În cazul în care, persoanele care suferă de anumite afecțiuni ale sănătății mintale nu răspund la tratament, o altă alternativă ar fi aplicarea unor impulsuri electrice, în zona tâmplelor. Surprinzător, după câteva sesiuni de aplicare a acestui tratament, se pare că vederea cromatică a unei femei, care suferea de daltonism, a fost îmbunătățită.

Terapia electroconvulsivă (ECT) poate fi recomandată persoanelor care suferă de depresie severă, schizofrenie sau manie. Înainte de aplicarea impulsurilor de curent electric în zona tâmplelor, această procedură implică, în prealabil, realizarea unei anestezii și a unei relaxări musculare. Impulsul este aplicat pe o durată de timp de aproximativ 6 – 8 secunde, timp în care se pot declanșa convulsii cerebrale, a declarat Kristian H. Reveles Jensen de la Centrul de Psihiatrie Copenhaga din Danemarca.

Jensen și colegii săi au efectuat acest tratament asupra unei femei, în vârstă de 30 de ani, care prezenta simptome severe ale depresiei postnatale. Terapia de grup, logopedia și medicamentele antidepresive nu i-au îmbunătățit starea de sănătate, aceasta fiind spitalizată atunci când a început să-și pună viața în pericol.

Chiar și atunci, starea de sănătate a femeii a continuat să se deterioreze. Jensen a menționat faptul că „aceasta se confrunta cu tulburări de somn, stare de spirit scăzută, rușine, sentimente inadecvate, toate acestea reprezentând simptome clasice ale depresiei”.

După cel de-al șaselea tratament, aceasta a menționat unei asistente faptul că, percepția ei asupra culorilor s-a îmbunătățit. Jensen a declarat faptul că, pentru prima dată, această femeie, care suferea de daltonism, a fost capabilă să aleagă coacăzele roșii dintr-un tufiș verde.

Efectul a fost, însă, doar unul temporar. Jensen susținând că, după aplicarea unui astfel de tratament dimineața, femeia putea experimenta culorile, roșu și verde, doar în ziua respectivă, însă în ziua următoare, efectul daltonismului era același.

Pentru a stabili dacă percepția femeii asupra culorilor se modifică într-un mod măsurabil, Jensen și colegii săi au efectuat un test clasic pentru daltonism, numit Ishihara. Acest test implică prezentarea unor imagini alcătuite din puncte colorate, în nuanțe de roșu și verde și solicitarea persoanei în cauză, de a identifica modelul format de către punctele colorate care ies în evidență.

Când femeia a fost testată, înainte de administrarea tratamentului cu impulsuri electrice, aceasta a făcut 30 greșeli, dintr-un maxim de 36. Ulterior, după aplicarea tratamentului, aceasta a făcut doar 15 greșeli. Jensen a declarat că „acest lucru a fost, cu siguranță, surprinzător”.

Jensen și colegii săi nu sunt siguri de modul în care se produce modificarea percepției asupra culorilor. Daltonismul este cauzat de lipsa anumitor celule din componența retinei, celule care sunt responsabile pentru vederea cromatică. ECT nu va oferi persoanelor, care suferă de daltonism, celule de acest tip, însă ar putea schimba modul în care semnalele primite de la aceste celule sunt percepute de creier.

George Kirov de la Cardiff Universitatea din Marea Britanie susține faptul că, tratamentele prin terapie electroconvulsivă pot schimba nivelul unei game de neurotransmițători din creier și, totodată, par să încurajeze dezvoltarea de noi neuroni, acest lucru influențând modalitatea prin care celulele creierului comunică. „Culorile nu există cu adevărat, ele reprezintă, de fapt, modul în care semnalele primite din exterior sunt interpretate de către creier ”, a afirmat Kirov.

Este posibil, de asemenea, ca tratarea depresiei acestei femei să fie suficientă, pentru ca aceasta să-și poată schimba percepția asupra culorilor. Persoanelor care suferă de depresie, le este foarte greu să se concentreze și să perceapă anumite detalii fine ale imaginilor, iar unele dintre acestea au raportat faptul că văd totul în nuanțe de gri.

Tratamentul prin terapie electroconvulsivă a avut succes în tratarea depresiei acestei femei, lucru care este posibil să fi atenuat și acest simptom, într-o anumită măsură. Jensen a susținând faptul că acest efect este probabil, mai accentuat, în perioada ulterioară tratamentului. „Mulți dintre pacienți preferă să efectueze acest tratament în zilele de vineri, acest lucru garantându-le un weekend mai plăcut”, a afirmat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.