Acasă COVID-19 NOILE CAMERE TERMICE ECHIPATE PENTRU A DETECTA FEBRA

NOILE CAMERE TERMICE ECHIPATE PENTRU A DETECTA FEBRA

190
0
Membrul IEEE, Alejandro Kurtz de Grino, a testat software-ul cu o cameră FLIR. În imaginea din partea stângă, Grino are o temperatură normală a corpului, în timp ce în imaginea din dreapta, culoarea roșie indică o temperatură ridicată a corpului.

Camerele de imagistică termică, care utilizează termografia, reprezintă o metodă rapidă, fără contact și fiabilă pentru a detecta febra, un simptom comun al noului tip de coronavirus. Doi membri IEEE, unul din Spania și celălalt din Elveția, lucrează la proiecte separate care îmbunătățesc tehnologia folosită prin intermediul acestor camere, astfel încât să poată fi utilizate în locuri precum aeroporturi, spitale, fabrici, clădiri de birouri, restaurante și magazine, pentru a furniza proiecții individuale rapide,în vederea stopării răspândirii virusului.

Membru IEEE, Alejandro Kurtz de Grino, inginer proiectant și de cercetare în cadrul companiei de software BCB Informática y Control SL, din Madrid, dezvoltă un nou software, menit să ajute camerele să îndeplinească standardele tehnice cerute de industria medicală.

Camera de imagistică termică pe care o construiește membrul IEEE, Touradj Ebrahimi, verifică și creșterea temperaturii sângelui, dar poate urmări și contactele persoanei. De asemenea, el a dezvoltat un instrument criptografic, pentru a asigura confidențialitatea persoanei a cărei temperatură este verificată. Ebrahimi este profesor de procesare a semnalelor multimedia în cadrul Institutului Federal de Tehnologie din Lausanne, Elveția.

De Grino susține faptul că aceste camerele termografice utilizate în domeniul sănătății, trebuie să îndeplinească standarde specifice. De exemplu, tehnologia de screening trebuie să aibă o rezoluție termică ridicată și o precizie de măsurare de +/- 0,5ºC. Există însă o serie de producători care nu respectă aceste cerințe, susține acesta, astfel încât compania sa încearcă să dezvolte un nou software care să se plieze noilor solicitări.

„Nu a fost ușor să dezvolți o soluție care să îndeplinească cerințele standardului tehnic pentru depistarea febrei, folosind camere termice”, declară Grino.

Software-ul va fi testat pe camere realizate de către firma FLIR Systems, un important producător de camere termografice. FLIR are mai multe modele, care, atunci când sunt asociate cu software-ul BcbTempScan al companiei sale, îndeplinesc standardele internaționale din domeniu. Camerele au senzori de temperatură în infraroșu și o focalizare motorizată, care sunt controlate de operatorul de sistem al software-ului. Senzorii de temperatură detectează undele electromagnetice ale persoanei, iar focalizarea motorizată permite operatorului camerei să mărească și să micșoreze imaginea.

Software-ul folosește GigE Vision și Genlcam, spune De Grino. GigE Vision reprezintă un standard de interfață, care poate transmite fișiere video de mare viteză, precum și date de control conexe,prin intermediul unei conexiuni Ethernet. Genlcam este o interfață de programare comună, utilizată pentru vizionarea structurilor în camerele foto.

BcbTempScan este conectat la aparatul foto printr-un calculator. Atunci când este verificată o persoană, operatorul camerei va vedea un model de temperatură detaliat, numit termogramă și alarma va suna dacă este detectat EBT, susține Grino. Ulterior, operatorul va recomanda persoanei să fie testată pentru COVID-19.

Aparatul de fotografiat cuinfraroșu,Pro-Cam,pe care Ebrahimi și studenții săi l-au construit, combină senzori de lumină cu infraroșu, termici și vizibili, asigurând, în același timp, imaginile cu o calitate bună.

„Am conceput și am construit un nou tip de cameră conectată la mai mulți senzori, care pot urmări persoanele, cunoscute și sub denumirea de camere de proximitate sau de urmărire a contactelor, protejând, în același timp, confidențialitatea acestora”, spune el.

Camerele sunt fabricate din componente off-raft, având un software deschis, astfel încât acestea sunt mai puțin costisitoare, în comparație cu camerele termice existente. Mai mult decât atât, ele pot fi construite și instalate ușor. De asemenea, echipa a creat o incintă personalizată pentru a-și proteja componentele.

Folosind streaming-ul în timp real, Ebrahimi susține că aparatul foto trimite imaginile către un server și protejează anonimatul persoanei analizate, ascunzând imaginile cu lumină vizibilă în interiorul imaginilor termice, folosind un instrument criptografic.

Un server dedicat înregistrează toate materialele fotografiate într-un mod sigur și anonimizat, cu posibilitatea unei analize și vizualizări suplimentare, precum și eventuale ieșiri din anonimat, adaugă el.

Ebrahimi susține faptul că aparatul foto are o precizie mai mare, în comparație cu metodele actuale de urmărire a contactelor, care utilizează locații ale smartphone-ului sau Bluetooth, pentru a determina distanța relativă între dispozitive. De asemenea, Pro-Cam nu necesită ca persoanele fizice să poarte un smartphone sau să instaleze o aplicație de urmărire a contactelor.

De asemenea, aceste tehnologii se confruntă cu diverse provocări etice, inclusiv invazia vieții private. Ebrahimi spune că va fi posibilă recuperarea identității persoanei, cu ajutorul cheilor criptografice, dacă este primit un acord în acest sens sau atunci când autoritățile fac o solicitare a informațiilor.

Proiectul nu a fost lipsit de provocări, declară acesta. Deoarece senzorii termici cu costuri relativ reduse, aceștia nu au o rezoluție și o precizie foarte ridicată, echipa fiind nevoită să combine trei astfel de senzori, precum și algoritmi avansați de procesare a imaginilor.

„Chiar dacă toți cei din proiect au lucrat de la distanță, ei au construit design-ul camerei de la zero și au dus proiectul la bun sfârșit, în doar 72 de ore!” declară Ebrahimi.

Trei studenți vor continua să construiască alte camere, ca parte a proiectului acestora, efectuând, de altfel, și teste suplimentare. Ebrahimi spune că printre îmbunătățirile ce vor fi aduse, vor include și capacitatea de a efectua analize video avansate, bazate pe inteligența artificială, de a urmări oamenii între camere, precum și de a face conexiuni între diverse dispozitive, precum cele bazate pe camerele inteligente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.