Acasă COVID-19 SUPRAVIEȚUITORII COVID-19 POT SUFERI LEZIUNI PULMONARE DE DURATĂ

SUPRAVIEȚUITORII COVID-19 POT SUFERI LEZIUNI PULMONARE DE DURATĂ

964
0
Aceste pete apar adesea în scanările pulmonare ale pacienților infectați cu COVID-19. Unele leziuni pulmonare ar putea fi de lungă durată, sugerează noile cercetări. (c) STEVEN NEEDELL/SCIENCE

O boala respiratorie similară, SARS-CoV, a avut drept urmare leziuni pulmonare durabile pentru o parte dintre cei infectați.

În China, pentru pacienții care s-au vindecat de COVID-19, vine prima dovadă a faptului că unii ar putea suferi leziuni pulmonare pe termen lung, din cauza acestei boli.

Dintr-un număr total de 70 de pacienți care au supraviețuit pneumoniei COVID-19, 66 au avut un anumit nivel al leziunilor pulmonare, vizibile la tomografiile efectuate înainte de externare, raportează cercetătorii,în data de 19 martie, în jurnalulRadiology. Deteriorările au variat de la grupări dense de țesuturi împietrite, care blochează vasele de sânge din alveolele pulmonare, care absorb oxigenul, până la leziunile tisulare din jurul alveolelor, declară Yuhui Wang, radiolog în cadrul Universității de Științe și Tehnologie din Huazhong, Wuhan, China.

Leziunile tisulare pot fi un semn al bolilor pulmonare cronice. Daune similare au fost înregistrate la supraviețuitorii SARS și MERS, boli respiratorii cauzate de alte tipuri de coronavirus, similare cu virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru COVID-19. Studiile de lungă durată, care au vizat pacienții infectați cu SARS, au demonstrat faptul că aproximativ o treime dintre persoanele care s-au recuperat au rămas cu leziuni pulmonare permanente. În cazul sindromului respirator MERS, un studiu a descoperit faptul că aproximativ o treime dintre persoanele care s-au recuperat în urma infectării cu o infecție gravă aveau încă semne de leziuni pulmonare aproximativ șapte luni mai târziu.

Cu toate acestea, în timp ce imaginile inițiale ale plămânului indică faptul că atât SARS, cât și MERS sunt, de obicei, concentrate într-un singur plămân, COVID-19 pare să afecteze cu o mai mare probabilitate ambii plămâni. La 75 din cei 90 de pacienți internați la Spitalul Universitar Huazhong, infectați cu noul tip de coronavirus, în perioada 16 ianuarie – 17 februarie, au fost observate deteriorări în cazul ambilor plămâni, relatează Wang și colegii săi. Scanările CT efectuate înainte de externare au descoperit faptul că 42 dintre cei 70 de pacienți au afișat anumite tipuri de leziuni din jurul alveolelor, care sunt mai predispuse să lase urme pe o perioadă îndelungată.

Aceste scanări CT, efectuate pe o femeie cu vârsta de 35 de an, infectată cu noul tip de coronavirul,ilustrează modul în care unele leziuni pulmonare rămân chiar și după recuperare. Când a fost internată la spital (ziua 1, stânga sus), o scanare a scos la iveală țesuturile sau lichidul care blochează vasele de sânge în ambii plămâni, deși în acest stadiu se concentra, în principal, pe lobul din dreapta jos. O parte s-a redus în ziua 15 (partea dreaptă jos), cu câteva zile înainte de a ieși din spital. Însă, petele din partea inferioară a plămânului stâng, indică țesutul umplut cu lichid, mai degrabă decât cu aer, acest lucru putând provoca daune suplimentare.
Y. WANG ET AL / RADIOLOGY 2020

Având în vedere cât de mult s-a răspândit coronavirusul, condițiile pulmonare cronice cauzate de COVID-19 ar putea afecta mii de oameni în următorii ani. Începând cu data de 27 aprilie, peste 2,9 milioane de persoane au fost diagnosticate cu această boală. Prin comparație, SARS a îmbolnăvit aproximativ 8.000 de persoane în timpul focarului declanșat în perioada 2003 – 2004. MERS, supranumit sindromul respirator din Orientul Mijlociu, a infectat mai mult de 2.500 de persoane. În timp ce se estimează că aproximativ 80% dintre cazurile de COVID-19 sunt ușoare, restul prezintă diverse problem, de la dificultăți de respirație, până la insuficiență respiratorie.

Unele leziuni pulmonare observate în cazurile studiului Wuhan,au o probabilitate mare de vindecare sau de dispariție treptată, susțin Wang șicolegii săi. Cu toate acestea, pentru unii dintre pacienți, anomaliile pulmonare vor degenera în fibroză pulmonară.Cicatricile rigidizează plămânii, ceea ce face dificilă obținerea unei cantități suficiente de oxigen. Persoanele cu fibroză pulmonară au senzația lipsei de aer, având dificultăți la respirație, acest lucru limitându-le capacitatea de a fi activi fizic.

Anumiți pacienți riscă cel mai mult să dezvolte acest tip de cicatrici. Aici sunt incluși pacienții vârstnici, care au suferit grave pneumonii COVID-19, pacienți cu alte boli, precum cancerul sau diabetul, dar și cei cu alte afecțiuni pulmonare cauzate de fumat sau poluare, susține Xiaolong Qi, de la Primul Spital al Universității Lanzhou din China, unde este în curs de desfășurare un alt studiu privind modul în care COVID-19 afectează plămânii.

Un răspuns imun hiperactiv ar putea fi de vină pentru aceste cicatrici. O aglomerare bruscă de molecule, numite cytokine, provoacă inflamații care pot deteriora țesutul pulmonar și umple alveolele cu puroi. În cele mai grave cazuri, daunele cauzate de această inflamație sunt atât de severe încât, în cele din urmă, lasă țesuturilor cicatrice îngroșate cu structură alveolară,lucru observat și în cazurile de SARS și MERS. Deși nu este clar dacă vreunul dintre pacienții din Wuhan a avut daune atât de grave, acest lucru a fostîntâlnit în alte cazuri de COVID-19.

Respirația cu ajutorul unui ventilator poate provoca, de asemenea, leziuni pulmonare și poate fi dificil de spusce tip de leziuni ale pacienților provin dintr-un răspuns imunitar disfuncțional la virus, și ce tip de leziuni provin de la un ventilator, declară radiologul Karuna Das, de la Universitatea Emiratelor Arabe Unite, din Al Ain. După ce a studiat pacienții MERS, Das cercetează acum impactul pe termen lung pe care îl are noul tip de coronavirus asupra sănătății.

În timpul focarului MERS, unii pacienți au respirat cu ajutorul ventilatoarelor, mai mult de 100 de zile, susține el. „Oxigenul este infuzat cu presiune, iar atunci când plămânii sunt umflați peste limită, acest lucru provoacă traume.” Aproximativ o treime dintre pacienții MERS, care au suferit leziuni pulmonare, nu și-au revenit complet, nici după o perioadă mai mare de șapte luni, au raportat Das și colegii săi în anul 2017, în cadrul Indian Journal of Radiology and Imaging.

Rezultatele pe termen lung pentru supraviețuitorii de SARS sugerează, de asemenea, că unii pacienți cu COVID-19 se pot confrunta cu probleme pulmonare de durată. Cercetătorii de la un spital din Beijing au descoperit faptul că procentul leziunilor pulmonare la 71 dintre pacienți s-a schimbat puțin în perioada2004 -2018, după cum a fost publicat în data de 14 februarie, în cadrul jurnalului Bone Research.

„Pe baza a ceea ce am observat la cazurile de SARS, MERS, precum și la gripa H1N1, ne așteptăm ca cel puțin unii pacienți infectați cu noul tip de coronavirulsă aibă o boală reziduală”,declară Ali Gholamrezanezhad, radiolog în cadrul Universității din sudul Californiei, respectiv din Los Angeles. El și coautorii lucrării revizuiesc urmările de la SARS și MERS, în revista lunii mai a Jurnalului AmericanJournal of Roentgenology. Unii supraviețuitori, susține acesta, vor avea „unele fibroze reziduale, cicatrici, șiexistă posibilitatea ca funcția pulmonară să nu mai revină niciodată la normal”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.