Acasă COVID-19 EFICIENȚA PLASTURILOR ÎMPOTRIVA COVID-19

EFICIENȚA PLASTURILOR ÎMPOTRIVA COVID-19

85
0
(c) David Muller/University of Queensland

Potrivit unui studiu realizat pe un grup de șoareci, aplicarea unui plasture pentru administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 oferă o protecție imunitară mai mare decât injecțiile tradiționale. Plasturele poate fi păstrat la temperatura camerei și poate fi autoadministrat, făcându-l potrivit pentru utilizare în locurile care nu există spații frigorifice și personal medical.

Deși vaccinurile împotriva COVID-19 sunt disponibile pe scară largă în multe țări, acestea trebuie transportate și depozitate la temperaturi scăzute. „Am vrut să venim cu o alternativă care să fie suficient de stabilă, mai ales în medii cu resurse limitate”, a declarat David Muller din cadrul Universității Queensland din Brisbane, Australia.

Muller și colegii săi au petrecut ani de zile dezvoltând un plasture cutanat, care ar putea furniza vaccinuri împotriva gripei, poliomielitei, febrei dengue și alte vaccinuri care să nu necesită utilizarea de ace sau depozitare la rece. Ei s-au întrebat dacă aceeași tehnologie ar putea fi folosită pentru vaccinurile împotriva COVID-19.

Pe plasturele cu lățimea de centimetru sunt plasate 5000 de vârfuri mici de plastic, care au lungimi de sfert de milimetru și care sunt acoperite cu vaccin uscat, care este mai stabil decât formele lichide. Plasturele se plasează cu ajutorul unui aplicator care injectează vaccinul în stratul superior al pielii fără a provoca durere.

„Vaccinurile administrate în acest fel tind să provoace răspunsuri imune mai puternice, deoarece pielea conține foarte multe celule imunitare. De exemplu, atunci când vaccinul antigripal este administrat prin acest plasture cutanat, poate fi utilizată doar o șesime din doza recomandată, deoarece se produce un răspuns mai puternic”, a declarat Muller.

Cercetătorii au testat plasturele cutanat folosind un vaccin împotriva COVID-19, denumit HexaPro care este dezvoltat de cercetătorii din cadrul Universității Texas din Austin. În prezent, vaccinul se află în etapa de studii clinice. Totuși, acesta este mai stabil la căldură, iar procesul de elaborare este mai economic decât în cazul vaccinurilor existente.

Șoarecii tratați cu acest plasture au dezvoltat mai mulți anticorpi decât cei injectați cu vaccin și au fost complet protejați de îmbolnăvire, chiar și cu o singură doză.

Atunci când a fost păstrat în plasturele cutanat la temperatura 25°C, vaccinul HexaPro a fost stabil timp de cel puțin o lună, iar la temperatura de 40°C, stabilitatea acestuia s-a menținut timp de o săptămână.

„Testarea plasturelui cutanat pe oameni va începe în anul 2022. Dacă va fi aprobat, acesta ar putea fi folosit pentru a furniza doze de rapel și, potențial, pentru a proteja împotriva noilor tulpini de virus, deoarece vaccinul HexaPro este ușor de adaptat la diferite variante”, a declarat Muller.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.