Efectuarea unor mișcări simple ale mâinilor, în sus sau în jos, în timpul transmiterii unui mesaj verbal poate influența modul în care ascultătorii percep mesajul.
Adesea, în timpul unui discurs față în față, oamenii utilizează mișcări lipsite de sens, precum fluturarea mâinilor, cunoscute sub numele de „beat gestures”. De obicei, acestea se sincronizează cu cuvintele proeminente din vorbire.
„Politicienii folosesc aceste gesturi tot timpul pentru a-și transmite mesajul”, a declarat Hans Rutger Bosker din cadrul Institutului Max Planck pentru Psiholingvistică din Nijmegen, Olanda.
Bosker și colegii săi au încercat să determine influența acestor mișcări asupra perceperii sunetelor. Aceștia au prezentat participanților olandezi o serie de videoclipuri, în cadrul cărora Bosker a rostit anumite cuvinte olandeze care, în funcție de silabele accentuate, aveau două semnificații. Bosker a asociat fiecare cuvânt cu un „beat gesture”, fie pe prima silabă, fie pe a doua silabă.
Echipa de cercetători a constatat faptul că participanții au fost, în medie, cu 20% mai predispuși să audă accentul de pe o silabă, dacă a existat un gest asociat cu acesta. De asemenea, gesturile nepotrivite au influențat mesajul perceput, 40% dintre participanți auzind un sunet greșit.
„Sincronizarea, chiar și a celei mai simple mișcări a mâinilor, este vitală pentru comunicarea față în față. Noi am reușit să arătăm modul de funcționare a percepției vorbirii multimodale”, a declarat Bosker.
„Este posibil ca această asociere să fie rezultatul unui proces de învățare involuntar, dar ar putea exista și un motiv evolutiv în spatele ei. Gesturile mâinilor, interacționează cu sistemul vocal prin intermediul unor mușchi care pot crește presiunea pulmonară. Acest lucru afectează calitățile vocale asociate cu vorbirea apăsată”, a declarat Wim Pouw din cadrul Universității Radboud din Nijmegen, care nu a fost implicat în cercetare. El sugerează faptul că observarea acestor gesturi ne ajută să percepem aceste schimbări de tonalitate.
Deși acest experiment a fost desfășurat doar în limba olandeză, Bosker este de părere că pot fi observate efecte similare și în alte limbi asemănătoare, precum engleza. În plus, acest efect ar putea fi, de fapt, prezent în cadrul tuturor limbilor.
Bosker este de părere că cercetările sale sunt și mai importante în contextul pandemiei actuale de coronavirus. „Dacă oamenii poartă măști, nu putem citi pe buze. Așadar, în prezent, limbajul gesturilor este și mai important ”, a adăugat el.