Acasă Cultură GÂNDAC VECHI DE 4.000 DE ANI DESCOPERIT ÎN COLECȚIILE UNUI MUZEU DIN...

GÂNDAC VECHI DE 4.000 DE ANI DESCOPERIT ÎN COLECȚIILE UNUI MUZEU DIN LONDRA

366
0
© Trustees of the Natural History Museum/PA

O specie de gândaci, veche de aproximativ 4.000 de ani, despre care nu se cunosc informații privind existența sa în Marea Britanie, a fost descoperită printre colecțiile Muzeului de Istorie Naturală din Londra.

Oamenii de știință, din cadrul muzeului, au reexaminat două exemplare de gândaci, perfect conservați, care au fost donate muzeului în anul 1970, după ce au fost descoperite în zona de est a Angliei.

Specia de gândaci, denumită Croitorul mare al stejarului (Cerambyx), cu o lungime de 7,6 cm, a fost descoperită pentru prima dată de către un fermier local, în interiorul unei bucăți de lemn de stejar antic, scufundat într-o turbărie. Insecta se afla în stare bună, iar antenele sale erau lungi și curbate.

© Trustees of the Natural History Museum

„Această specie de gândaci are o vechime mai mare decât Dinastia Tudorilor, ocupația romană a Marii Britanii și chiar mai mare decât Imperiul Roman”, a declarat Max Barclay, responsabil de insecte în cadrul Muzeului de Istorie Naturală și cel care a identificat specia respectivă. „Acești gândaci erau în viață și consumau interiorul acelei bucăți de lemn, când faraonii construiau piramidele din Egipt. Acest lucru este extrem de interesant”.

Cercetătorii au utilizat tehnici de datare cu radiocarbon pentru a determina vârsta gândacilor, dezvăluind faptul că aceste exemplare aveau în jur de 3.785 de ani.

Barclay consideră faptul că acești gândacii de stejar, care pot fi găsiți, în prezent, în sudul și centrul Europei, ar fi putut fi odată autohni în Insulele Britanice, însă, mai târziu, au dispărut din cauza schimbărilor climatice.

„Acest tip de gândac este asociat cu climatele mai calde și, probabil, a existat în Marea Britanie în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, deoarece clima era mai caldă. Pe măsură ce clima s-a răcit și habitatele au fost distruse, acest gândac a devenit o specie pe cale de dispariție”, a afirmat acesta.

Tot Barclay a menționat și faptul că, în contexttul încălzirii globale, există indicii despre faptul că acești gândacii de stejar, în viitorul apropiat, ar putea reveni în Marea Britanie.

„Este destul de fascinant să țineți în mână ceva, care să pară că a fost colectat ieri, dar care este, de fapt, vechi de câteva milenii și poate oferi o nouă perspectivă asupra condițiilor meteorologice și forestiere din epoca târzie a bronzului”, a declarat acesta.

„Această pereche de gândaci oferă o fereastră către trecutul antic și schimbările climatice care vor avea loc în viitor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.