Acasă Cultură CEI MAI MARI PUI DE DINOZAURI

CEI MAI MARI PUI DE DINOZAURI

151
0
Ilustrație artistică a unui pui de dinozaur (stanga) - © Julius Csotonyi Imagine a unor fosile care aparțin osului maxilarului unui pui de tiranosaur (dreapta) - © Dr Greg Funton

În urma studierii unor embrioni, o echipă de paleontologi a stabilit faptul că cei mai mari pui de dinozauri care au eclozat au fost cei de tiranozaur. Descoperirile lor sugerează că animalele, care au trăit în urmă cu peste 70 de milioane de ani, aveau, la naștere, o lungime de aproximativ 1 metru. Acești dinozauri puteau crește până la peste 12 m lungime și puteau cântări până la aproximativ 8000 kg.

Echipa de cercetători, condusă de dr. Greg Funston, cercetător în cadrul Universității din Edinburgh, a examinat rămășițele fosilizate ale unei mandibule și a unei gheare care au fost descoperite în Canada, respectiv SUA.

În cadrul studiului, publicat în Jurnalul Canadian de Științe ale Pământului, cu ajutorul scanărilor 3D, s-a stabilit faptul că rămășitele aparțineau unui pui de tiranozaur, o specie înrudită cu faimosul T-rex. Acestea sunt primele fosile ale embrionilor de tiranozauri descoperite.

Lucrarea a fost susținută de Royal Society, Natural Science and Engineering Research Council of Canada și National Science Foundation, implicând cercetători din universități din Alberta, Calgary, statul Montana și Chapman, care au colaborat cu Școala de Geoștiințe a Universității din Edinburgh.

Fosilele de dinozaur au fost descoperite în Canada și S.U.A.
© Greg Funton/PA

De asemenea, echipa de cercetători a estimat faptul că ouăle de tiranozaur, ale căror rămășițe nu au fost descoperite niciodată, aveau o lungime de aproximativ 43 de centimetri.

În plus, în urma analizei, s-a stabilit faptul că osul maxilarului, care avea o lungime de trei centimetri, poseda trăsături distinctive ale tiranozaurului, precum o bărbie pronunțată, indicând faptul că aceste trăsături fizice erau prezente înainte ca animalele să eclozeze.

„Aceste oase ne oferă informații cu privire la dimensiunile și aspectul puilor de tiranozauri. În urma analizei s-a stabilit faptul că tiranozaurii au fost cei mai mari pui care au ieșit vreodată din ouă”, a declarat Funston.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.