Sondajele inițiale cu privire la numărul de anticorpi împotriva coronavirusului au sugerat faptul că numărul de persoane care au fost infectate este, în realitate, mult mai mare decât s-a crezut anterior. Cu toate acestea, trebuie să fim foarte precauți cu privire la aceste rezultate preliminare.
Până în prezent, majoritatea testelor au detectat prezența virusului,prelevând probe din nasul sau gâtul pacienților. Pe de altă parte, nu toată lumea suspectă de infectarea cu acest virus este testată în acest fel, iar acest lucru denotă faptul că numărul real de cazuri din orice țară sau regiune este mai mare decât cifra oficială.
Întrebarea este cu cât este mai mare acest număr? Aceste cifre contează pentru că pot ajuta la indicarea celei mai bune strategii pentru eliminarea blocajelor, precum și a măsurilor de distanțare socială. Acesta este motivul pentru care studiile inițiale, care utilizează un alt tip de testare, au fost din ce în ce mai mediatizate. Spre deosebire de testele utilizate anterior, testele cu anticorpi detectează persoanele care dețin anticorpi împotriva coronavirusului în sângele lor, semn al unei infecții anterioare.
Spre exemplu, printr-un studiu efectuat la spitalul Zhongnan din Wuhan, China, s-a descoperit faptul că 2% din totalul de 3.600 de angajați aveau anticorpi împotriva virusului. Acest lucru este destul de straniu, având în vedere amploarea focarului din Wuhan și faptul că personalul spitalului are o probabilitate mai mare de infectare, comparativ cu restul populației.
În schimb, printr-un studiu efectuat pe un eșantion de 3000 de persoane, în Santa Clara, California, unde până în prezent au fost raportate doar 50 de decese cauzate de acest virus, s-a susținut faptul că până la 4% din populație a fost deja infectată, respectiv de până la 85 de ori mai mult decât arăta cifra oficială. Pe baza acestei constatări, echipa adeterminat faptul că mai puțin de 0,2% dintre persoanele infectate cu coronavirus mor, procent mult mai mic în comparație cu majoritatea estimărilor, care tind să se încadreze undeva între 0,7 și 3,4%.
Dar acest studiu, care nu a fost încă revizuit de la egal la egal, precum și ale lucrări similare efectuate în alte părți au fost dur criticate. „Nu ar trebui să elaboram politici bazate pe comunicate de presă până când studiile nu vor fi revizuite în mod corespunzător”, spune Daniel Larremore de la Universitatea din Colorado, Boulder. „Ceea ce contează este ca aceste presupuneri să fie corecte.”
Au fost identificate două probleme principale. Prima denotă faptul că atunci când un procent relativ redus dintr-o populație a fost infectată, testarea anticorpilor poate supraestima numărul de persoane infectate. A doua problemă constă în faptul că un eșantion reprezentativ al populației este greu de testat, astfel încât rezultatele pot ajunge să fie departe de adevăr.
„Din punct de vedere matematic, există o problemă atunci când prevalența este foarte scăzută”, susține Merit Melin, de la Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare.
Acest lucru se datorează faptului că, în aceste situații, numărul de persoane testate în mod eronat ca fiind purtătoare de coronavirus, respectiv declarate fals pozitive, poate sa fie mai mare decât numărul de persoane care au fost cu adevărat infectate.
De exemplu, să presupunem faptul că un test de anticorpi are o autenticitate de 99%, adică doar 1 din totalul de 100 de rezultate este testat fals pozitiv. Dacă 50% din populație a fost infectată, acest test vă poate spune că 51%au anticorpi, fiind destul de aproape. Dar dacă doar 0,1%au fost infectate, testul vă va spune că aproximativ 1% au fost infectate, fiind o supraestimare de zece ori mai mare.
Cercetătorii pot corecta acest lucru, iar rezultatele obținute în Santa Clara, au fost ajustate pentru a se ține cont de acest lucru. Totuși, această ajustare s-a bazat pe testul cu o specificitate de 99,5%. Dar dacă, spre exemplu, adevărata specificitate a testului este doar puțin mai mică, respectiv 98,5%, toate testele pozitive raportate ar fi declarate fals pozitive.
O altă problemă o reprezintă modul în care sunt recrutați voluntarii pentru testarea anticorpilor. Studiul Santa Clara a găsit voluntari prin intermediul facebook–ului și este posibil ca persoanele care suspectează că au avut covid-19, ar putea fi cel mai probabil doar simpli voluntari. În mod ideal, studiile ar trebui să selecteze oamenii la întâmplare.
Studiilemai amănunțite ar trebui să ne ofere o idee mai clară asupra adevăratelor numere. Echipa lui Melin, spre exemplu, folosește un al doilea test pentru a confirma toate rezultatele pozitive, acestea fiind obținute pentru Finlanda, la sfârșitul lunii.
New Scientist a contactat autorul principal al studiului Santa Clara, dar acesta nu a fost disponibil pentru comentarii.