Acasă Planeta Pământ DEFRIȘAREA PĂDURII AMAZONIENE ÎN 2020

DEFRIȘAREA PĂDURII AMAZONIENE ÎN 2020

430
0

Defrișarea pădurii amazoniene continuă să atingă niveluri record în anul 2020, acesta fiind un avertisment adresat oamenilor, în legătură cu dispariția pădurii tropicale, care se desfășoară mai repede ca niciodată.

Președintele statului Brazilia, Jair Bolsonaro, a încurajat defrișarea unor suprafețe ale pădurii amazoniene, însa, anul trecut, procentul defrișărilor a fost depășit cu 29,5%.

Datele oficiale, obținute de către Institutul Național de Cercetări Spațiale (INPE) din Brazilia, arată că în decursul lunilor ianuarie și februarie nu a fost înregistrată o scădere a defrișărilor. Mai degrabă, în această perioadă s-a defrișat o suprafață de 470 de kilometri pătrați, aproximativ dimensiunea statului Andorra, însemnând cu 70% mai mult, față de anul 2019.

Pe lângă faptul că este un punct de reper al biodiversității, Amazonul reprezintă un factor major în încetinirea schimbărilor climatice, prin capacitatea sa de absorbție a dioxidului de carbon de către copaci. Aceasta capacitate s-a redus considerabil, conform cercetărilor realizate în luna martie 2020.

Ceea ce ne îngrijorează, în privința noilor cifre ale defrișărilor, este faptul că în această perioadă a anului, de obicei, se observă pierderi relativ mici, întrucât pădurea tropicală este în sezonul ploios, făcând mai dificilă producerea unui incendiu.

Zona defrișată în lunile ianuarie și februarie, kilometri pătrați

„Rezultatele studiului nostru arată tendința de creștere continuă a defrișărilor în anul 2020, pe măsură ce ne îndreptăm spre sezonul uscat, când se înregistrează cele mai mari cote de defrișare”, declară Erika Berenguer din cadrul Universității Oxford.

Institutul Național de Cercetări Spațiale (INPE) a introdus o versiune de înaltă rezoluție a sistemului său de alertă de defrișare prin satelit, numit DETER.

„Tendința indicată de sistemul DETER este îngrijorătoare. Acesta a arătat o rată continuă de creștere a defrișărilor în comparație cu anul 2019”, spune Carlos Nobre din cadrul Universității din São Paulo.

Procentul înregistrat este cu mult superior față de începutul anului 2016, când pădurea amazoniană a fost grav afectată de o secetă excesivă, cauzată de fenomenul climatic El Niño.

De această dată, cercetătorul Carlos Nobre spune că ,,nu există nicio explicație plauzibilă, cu excepția tranzacțiilor ilegale încurajate de o lipsă de aplicare a legii”. „Creșterea procentelor de defrișare nu poate fi explicată de niciun factor climatic. Este probabil datorat infractorilor forestieri, deoarece forțele de ordine sunt absente și slab pregătite”, continuă el.

„Datele preliminare înregistrate de către satelitul DETER arată cifrele oficiale raportate pentru anul 2020, calculate de la începutul lunii august 2019, până la sfârșitul lunii iulie 2020. Acestea indică faptul că exista posibilitatea depășirii suprafeței de defrișare înregistrate în anul 2008, perioadă în care au fost înscrise cele mai mari pierderi de până acum”, spune Berenguer.

„În anul 2020 se vor înregistra defrișări mult mai mari față de cele menționate în 2019, cu excepția cazului în care guvernele statelor vor răspunde acestor amenințări, prin luarea unor măsuri care vor stopa defrișarea pădurii amazoniene”, continuă Berenguer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.