Acasă Știri O PLANTĂ RARĂ POATE ÎMPIEDICA DESCHIDEREA PRIMEI CARIERE DE LITIU DIN SUA

O PLANTĂ RARĂ POATE ÎMPIEDICA DESCHIDEREA PRIMEI CARIERE DE LITIU DIN SUA

180
0
Hrișca lui Tiehm (Eriogonum tiehmii) este o plantă extrem de rară Patrick Donnelly/Centru pentru Diversitate Biologică

O firmă minieră australiană dorește să exploateze o vale din Nevada, unde au fost identificate elementele litiu și bor, esențiale pentru tehnologiile verzi, însă, o plantă rară poate sta în calea atingerii acestui obiectiv. Cercetătorii susțin faptul că biodiversitatea și energia curată nu ar trebui să fie în opoziție.

Reprezentanții companiei Ioneer, au declarat că mina din valea Rhyolite Ridge ar fi prima carieră minieră din SUA de acest tip, capabilă să furnizeze litiu pentru fabricarea a 400.000 de baterii pe an, destinate mașinilor electrice și suficient bor pentru alimentarea turbinelor eoliene. Problema este faptul că solul care conține aceste elemente este mediul perfect pentru hrișca lui Tiehm (Eriogonum tiehmii), o plantă care arată ca o grămadă de frunze, iar când înflorește, pare a fi similară cu păpădia.

Există aproximativ 40.000 de exemplare de hrișcă, iar cel care a descoperit-o, Arnold Tiehm din cadrul Universității din Nevada, Reno, a menționat faptul că ruda cea mai apropiată a acesteia se află la mai mult de 80 de kilometri distanță.

Cea mai mare parte a mediului în care se găsește hrișca se află în zona în care ar trebui să fie construită cariera minieră. Patrick Donnelly, din cadrul Centrului pentru Diversitate Biologică (CBD) din Nevada a declarat: „Acest proiect pune în pericol existența acestei plante”. Ioneer va elimina 65% din cultura de hrișcă, dacă prima carieră minieră planificată va fi construită, au confirmat reprezentanții companiei New Scientist.

Deși este o plantă rară, hrișca nu este încă considerată a fi pe cale de dispariție, însă acest lucru se poate schimba. În urma unei petiții a CBD, oficialii din cadrul Serviciului American pentru Pescuit și Faună Sălbatică au anunțat, în iulie 2020, că această plantă este valoroasă, dar și faptul că se află în pericol de dispariție. Toate aceste lucruri au fost realizate pentru se putea înfăptui o revizuire a listei de specii de plante aflate pe cale de dispariție, protejate prin lege. Listarea ar însemna sfârșitul realizării carierei miniere, așa cum este planificat în prezent.

Majoritatea litiului este extras în deșerturile din America de Sud sau Australia. Ioneer este una dintre câteva companii care dorește să înceapă producția în SUA.

„Alegerea este să ne bazăm pe țările din întreaga lume, inclusiv pe cele cu regimuri represive, sărace, cu deficit de apă și cu o respectare deficitară a mediului sau să dezvoltăm aprovizionarea internă, la cele mai înalte standarde posibile”, a declarat Bernard Rowe, din cadrul Corporației Ioneer SUA, Filiala Ioneer, SUA.

Crezând că această carieră minieră și hrișca pot coexista, compania Ioneer a finanțat cercetătorii din cadrul Universității din Nevada, Reno, pentru a monitoriza și studia opțiunile de relocare ale plantei.

Fiind descoperită în anul 1983, încă sunt multe de învățat despre această plantă. Populația s-a schimbat cu greu de atunci, menționează Tiehm. Anul trecut, înflorirea s-a realizat doar în anumite zone, însă în anul 2018, au fost foarte puține, a declarat acesta. Potrivit consultantului de mediu al companiei Ioneer, cercetările privind interacțiunea hrișcăi cu solul și polenizatorii au început abia în anul 2020.

„Cel mai bun mod de a o conserva este de a proteja locul unde se dezvoltă”, menționează Naomi Fraga, din cadrul Grădinii Botanice din California, care a scris o petiție suplimentară către statul Nevada în acest an, semnată de 91 de oameni de știință. „Nu este doar casa hrișcăi, ci sunt și numeroase alte organisme care se bazează pe această plantă”, a declarat Naomi.

Oamenii de știință petiționari își susțin decizia de a se opune extracției de litiu și nu are sens să cântărim beneficiile energiei curate împotriva protejării biodiversității. Hrișca, cu atât de puțini membri ai speciilor sale, era într-o poziție precară, chiar înainte de discuțiile privind realizarea carierei miniere.

„Este ca în cazul pandemiei Covid-19”, menționează Fraga. „Oamenii nu puteau să aleagă între a trata un pacient deja vulnerabil sau unul deja bolnav. Nu ar trebui să fim în poziția de a alege cine va supraviețui.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.