Acasă Știri ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR NU A SĂRBĂTORIT DINTOTDEAUNA DRAGOSTEA

ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR NU A SĂRBĂTORIT DINTOTDEAUNA DRAGOSTEA

161
0

Unii spun că a început ca un festival sălbatic păgân. Alții îl învinovățesc pe Chaucer. Dar cine este Sfântul Valentin și de ce îl sărbătorim?

Ziua Îndrăgostiților este ziua în care se sărbătorește iubirea. Pe 14 februarie, cuplurile își fac cadouri și gesturi romantice, mai mult decât în oricare altă zi.

Se cunosc foarte multe cu privire la Ziua Îndrăgostiților. Scrisorile redactate de mână, inimile de ciocolată și trandafirii roșii sunt toate elemente reprezentative ale tradiției anuale, recunoscute cu ușurință în orice magazin. Cu toate acestea, multe despre modul în care sărbătoarea a apărut rămâne un mister, detaliile pierzându-se în timp sau fiind transformate pe măsură ce romanticii retransmiteau tradiția, din generație în generație. Nu numai că această sărbătoare are mai multe povești diferite la bază, dar există cel puțin doi sfinți diferiți care ar fi putut da numele acesteia. Iată ce știm de fapt despre Ziua Îndrăgostiților.

De ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiților?

Ziua Îndrăgostiților a fost inspirată de o petrecere, o execuție sau o poezie? Istoricii încă nu sunt siguri.

Cea mai timpurie poveste cu privire la originea Zilei Îndrăgostiților este sărbătoarea păgână, Lupercalia. Aceasta a avut loc timp de multe secole, în mijlocul lunii februarie. Prin ea era sărbătorită fertilitatea. Bărbații se dezbrăcau și sacrificau o capră și un câine. Tinerii luau apoi fâșii de piele ale animalelor sacrificate și le foloseau pentru a biciui femeile tinere în scopul promovării fertilității.

Lupercalia era o sărbătoare foarte populară și una dintre puținele sărbători păgâne, sărbătorită la 150 de ani de la apariția creștinismului în Imperiul Roman.

Atunci când Papa Gelasius a ajuns la putere, la sfârșitul secolului al V‑lea, a pus capăt Lupercaliei. Curând după aceea, biserica catolică a declarat ziua de 14 februarie ca fiind ziua prin care era sărbătorit Sfântul Valentin.

Potrivit lui Noel Lenski, istoric în cadrul Universității din Colorado, Lupercalia a fost „în mod clar un lucru foarte popular, chiar și într-un mediu în care creștinii încercau să-l interzică”. Într-un interviu acordat NPR, Lenski spune că sărbătoarea era menită să înlocuiască Lupercalia. „Așadar, există motive să ne gândim că acei creștini ar fi putut spune că o consideră a fi o sărbătoare creștină”, a spus el.

Cum a ajuns o sărbătoare romantică?

În afară de nume, această sărbătoare are o asemănare mică cu noțiunile noastre moderne, romantice, privind Ziua Îndrăgostiților.

Conform unor surse, adevărata origine a Zilei Îndrăgostiților nu a venit decât la aproximativ o mie de ani mai târziu. Jack B. Oruch, profesor în cadrul Universității din Kansas, susține că poetul Geoffrey Chaucer a fost prima persoană care a legat Ziua Îndrăgostiților de romantism, în poezia sa, The Parlement of Foules.

Oruch sugerează că Chaucer ar fi legat mai mult întâmplător Ziua Îndrăgostiților de romantism, întrucât Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește aproximativ în aceeași perioadă în care păsările din Europa încep să se împerecheze. Poeții ce au urmat, inclusiv Shakespeare, au urmat rolul lui Chaucer și au ajutat la crearea conotațiilor romantice pe care le avem astăzi.

Cine a fost Sfântul Valentin?

După unele estimări, există peste 10.800 de sfinți, dintre care mai mult de 30 dintre ei sunt Valentini și chiar Valentine. Doi Valentini ies în evidență ca fiind probabil responsabili pentru acest nume al sărbătorii, dar niciunul dintre ei nu a fost legat de noțiunea de iubire.

Cei doi Valentini împărtășesc multe asemănări, determinând unii cercetători să se întrebe dacă aceștia au fost, de fapt, una și aceeași persoană. Ambii Valentini au fost martiri, executați la ordinul împăratului roman Claudius, în secolul al III-lea. De asemenea, s-a zvonit că ambii bărbați au murit pe 14 februarie, dar în ani diferiți.

Primul Valentin a fost un preot, arestat în timpul persecuțiilor creștine ale romanilor. Când a fost adus înaintea împăratului, Valentin a refuzat să renunțe la credința sa, iar pedeapsa a fost arestul la domiciliu. Stăpânul casei în care era ținut Valentin l-a provocat pe preot să îi arate adevărata putere a lui Dumnezeu. La scurt timp după aceasta, Valentin a redat vederea unei tinere fete oarbe. După acest miracol, toate persoanele din acea casă s-au convertit la creștinism. Odată ce faptele cu privire la minune și convertire au ajuns la împărat, Valentin a fost executat.

Al doilea preot, episcopul Valentin de Terni, a fost și el un om care făcea minuni. Cunoscut pentru abilitatea sa de a vindeca dizabilitățile fizice, un dascăl și-a trimis singurul său fiu care nu putea să vorbească sau să-și îndrepte corpul la episcop. După o noapte de rugăciune, episcopul l-a vindecat pe băiat, iar familia, împreună cu dascălii veniți în vizită s‑au convertit la creștinism. La scurt timp, episcopul a fost arestat pentru minunile sale și, după ce a refuzat să se convertească la păgânism, a fost decapitat.

Cum sărbătoresc oamenii?

Astăzi, majoritatea îndrăgostiților își dau cadouri (dulciuri, bijuterii, flori și scrisori), unul celuilalt, de Ziua Îndrăgostiților.

Prima informație cu privire la sărbătorirea Zilei Îndrăgostiților datează din 1415, când ducele de Orléans i-a trimis o scrisoare soției sale, în timp ce el era prizonier în Turnul Londrei. În Statele Unite, scrisorile de Ziua Îndrăgostiților nu au câștigat popularitate până la Războiul de Independență, când oamenii au preluat obiceiul de a trimite note scrise persoanelor dragi. Abia la începutul anilor 1900 au fost realizate scrisori în masă pentru această sărbătoare.

Deși a obținut o popularitate la nivel global, Ziua Îndrăgostiților nu este încă sărbătorită pe scară largă în țări precum Indonezia, Arabia Saudită și Malaezia. În multe dintre aceste țări, sărbătoarea contrazice aspecte ale religiei lor. Totuși, în unele țări, Ziua Îndrăgostiților este interzisă din motive politice. În India, unele partide politice conservatoare se opun Zilei Îndrăgostiților, deoarece cred că sărbătoarea promovează valorile occidentale.

Fie că sărbătorim Ziua Îndrăgostiților sau nu, iubirea a conectat oamenii timp de secole, de la romani până în zilele noastre. Desigur că, în prezent, nu se mai practică biciuirea cu piei provenite de la animale sacrificate, dar tuturor ne place să îi facem să se simtă bine pe cei pe care îi iubim (și viceversa).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.