Acasă Știri PĂSĂRILE ȘI REPTILELE LĂCRIMEAZĂ ASEMENEA OAMENILOR

PĂSĂRILE ȘI REPTILELE LĂCRIMEAZĂ ASEMENEA OAMENILOR

260
0

Din punct de vedere anatomic, oamenii sunt destul de diferiți de păsări și reptile, dar este dovedit științific că lacrimile noastre și ale lor prezintă asemănări remarcabile.

Lacrimile nu sunt alcătuite pur și simplu din apă, ci conțin și alte substanțe precum sodiu, calciu, uree, clorură și proteine. În timp ce lacrimile joacă un rol important în sănătatea ochilor, până acum au fost analizate doar un număr mic de specii de mamifere.

Cercetătorii au folosit o bandă de testare lacrimogenă Schirmer pentru a colecta probe de lacrimi de la animale, cum ar fi acest papagal turcoaz amazon © Arianne P. Oriá

O echipă  de cercetători, condusă de prof. Arianne Oriá, din cadrul Universității Federale Bahia din Brazilia, a dorit să obțină o imagine mai bună a modului în care funcționează lacrimile la alte animale, studiind diverse specii de reptile și păsări, inclusiv bufnițe, șoimi, un tip de papagal, caimani, țestoase terestre și broaște țestoase de apă.

„Deși păsările și reptilele au structuri diferite, care sunt responsabile de producerea lacrimilor, unele componente ale acestui fluid sunt prezente în concentrații similare cu cele care se găsesc la om”, a spus Oriá.

Cercetătorii au descoperit că toate lacrimile de pasăre și de reptilă aveau cantități similare de electroliți cu cele ale lacrimilor umane, dar lacrimile de bufniță și țestoasă conțineau niveluri mai mari de uree și proteine. După ce a studiat compoziția lacrimilor, echipa a propus să usuce lacrimile și să studieze modelele de cristalizare care s-au format.

Aceste tipare pot fi utilizate pentru a detecta anumite boli ale ochilor, împreună cu alte variații ale lacrimilor. Surprinzător, deși lacrimile au dezvăluit compoziții similare, au fost obținute cristale cu o varietate mare.

Echipa a analizat lacrimile de la un șoim, de pe marginea drumului, pentru a vedea cât de asemănătoare sunt lacrimile lui cu cele umane © Arianne P. Oriá

Lacrimile de caiman și cele de țestoasă de mare au fost unice, ceea ce cercetătorii consideră că poate fi o adaptare la habitatul lor apos pentru menținerea ochilor sănătoși..

Cercetările ulterioare în acest domeniu ar putea ajuta la creșterea înțelegerii noastre despre tipurile de lacrimi și, prin urmare, ar putea duce la îmbunătățirea tratamentelor pentru animale și oameni, în vederea optimizării sănătății ochilor.

„Aceste cunoștințe ajută la înțelegerea evoluției și a adaptării acestor specii, precum și la conservarea acestora”, a declarat Oriá.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.