Acasă Sănătate O NOUĂ TEHNOLOGIE FOLOSEȘTE LACRIMI UMANE PENTRU A DETECTA BOLILE

O NOUĂ TEHNOLOGIE FOLOSEȘTE LACRIMI UMANE PENTRU A DETECTA BOLILE

105
0
(c) RUNPHOTO/THE IMAGE BANK/GETTY IMAGES PLUS

Lacrimile umane ar putea conține o mulțime de informații utile.

Cu doar câteva picături, o nouă tehnică poate detecta bolile oculare și chiar poate întrezări semne de diabet, au raportat oamenii de știință în jurnalul ACS Nano.

„Am vrut să demonstrăm potențialul utilizării lacrimilor pentru a detecta boli”, a declarat Fei Liu, inginer biomedical la Universitatea Medicală Wenzhou din China. Este posibil ca picăturile să ofere o oportunitate nouă pentru ca oamenii de știință să privească în întregul corp, spune el, și într-o zi chiar să lase oamenii să-și testeze rapid lacrimile acasă.

La fel ca saliva și urina, lacrimile conțin pungi minuscule pline cu mesaje celulare. Dacă oamenii de știință ar putea intercepta aceste pungi poștale microscopice, ar putea oferi noi informații despre ceea ce se întâmplă în interiorul corpului. Totuși colectarea unui număr suficient de astfel de saci, numiți exozomi, este dificilă. Spre deosebire de lichidul din alte părți ale corpului, în cazul ochiului cantitatea de lichid eliberata este mică.

Astfel, echipa lui Liu a conceput o nouă modalitate de a capta sacii din volume mici de lacrimi. În primul rând, cercetătorii au adunat lacrimi de la participanții la studiu. Apoi, echipa de cercetători a adăugat o soluție, care conținea lacrimile, la un dispozitiv cu două membrane nanoporoase, a vibrat membranele și a aspirat soluția. În câteva minute, tehnica lasă moleculele mici să scape, lăsând sacii în urmă pentru analiză.

Rezultatele le-au oferit oamenilor de știință informații importante. Echipa de cercetători a descoperit faptul că diferite tipuri de boală de ochi uscat au propriile amprente moleculare în lacrimile oamenilor.. În plus, lacrimile ar putea ajuta medicii să monitorizeze evoluția diabetului zaharat al unui pacient.

În prezent, oamenii de știință vor să analizeze lacrimile pentru dovezi ale altor boli, precum și depresie sau stres emoțional, spune coautorul studiului Luke Lee, un bioinginer la Harvard Medical School. „Acesta este doar începutul”, spune el. „Lacrimile exprimă ceva ce nu am explorat cu adevărat.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.