Acasă Stil de Viață BENEFICIILE UNUI SUPLIMENT PE BAZĂ DE AMIDON

BENEFICIILE UNUI SUPLIMENT PE BAZĂ DE AMIDON

60
0
(c) Pixel-Shot/Shutterstock

Consumul de amidon rezistent, o fibră alimentară regăsită în fulgii de ovăz, fasole și banane, reduce riscul de cancer gastrointestinal superior cu aproape 50% în cazul persoanelor cu sindromul Lynch. Aceasta este pentru prima dată când s-a demonstrat că un nutrient previne aceste tipuri de cancer în cazul grupului afectat.

„Sindromul Lynch este o tulburare genetică rară, care mărește riscul apariției multor tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, creier, stomac și pancreas. Descoperirea suplimentelor nutritive este semnificativă, deoarece cancerele gastrointestinale superioare tind să fie cele mai mortale pentru persoanele cu sindrom Lynch”, a declarat Matthew Yurgelun din cadrul Institutului de Cancer Dana-Farber din Boston, Massachusetts, care nu a fost implicat în cercetare.

Cercetările privind amidonul rezistent au început în urmă cu aproape jumătate de secol, după ce unele dovezi au sugerat că o dietă bogată în fibre ar putea reduce riscul de cancer de colon. Acest lucru l-a inspirat pe John Mathers din cadrul Universității Newcastle din Marea Britanie să analizeze mai îndeaproape rolul amidonului rezistent, iar unele dintre cercetările sale timpurii, realizate pe celulele canceroase de colon, au arătat că nutrientul are proprietăți de combatere a cancerului.

Pentru a investiga în continuare acest aspect, Mathers și colegii săi au pus un grup de 463 de persoane cu sindrom Lynch să-și suplimenteze dieta cu 30 de grame de amidon rezistent pe zi timp de puțin peste doi ani. Această cantitate zilnică este aproximativ echivalentă cu cea obținută din consumul a două banane ușor verzi. Alte 455 de persoane au primit o substanță placebo, realizată din amidon de porumb.

„Dezvoltarea cancerului are loc mai rapid în cazul persoanelor cu sindromul Lynch. Așadar, am crezut că în urma investigării oamenilor cu sindromul Lynch am putea să obținem niște răspunsuri mai rapid și cu un număr mai mic de participanți”, a declarat Mathers.

Cercetătorii au colectat date despre ratele de cancer ale tuturor participanților imediat după intervenție și după o perioadă de 10 ani. De asemenea, ei au putut să colecteze date de la 369 de participanți din Anglia, Finlanda și Țara Galilor și după o perioadă de 20 de ani folosind bazele de date naționale ale registrului cancerului.

După primii doi ani, nu a existat nicio diferență în ratele de cancer ale celor două grupuri. Cu toate acestea, datele combinate din urmărirea finală a fiecărui participant au arătat că 96 de persoane din grupul de control au dezvoltat cancer. În schimb, 78 de persoane din grupul care a consumat amidon rezistent au dezvoltat cancer, aceasta fiind o reducere semnificativă a incidenței cancerului din punct de vedere statistic.

Deși nu a existat nicio diferență în ceea ce privește ratele cancerului de colon între cele două grupuri, a existat o reducere semnificativă a ratelor de apariție a cancerelor gastrointestinale superioare, precum cancerele pancreatice și de stomac. Doar 5 persoane din grupul care a consumat amidon rezistent au dezvoltat una dintre aceste afecțiuni, comparativ cu 17 din grupul placebo. „Am observat o reducere mare, de aproximativ 50% în ceea ce privește riscul de apariție a cancerelor non-colorectale. Amidonul rezistent este un fel de hrană pentru bacteriile din intestinul nostru. Ceea ce credem că se întâmplă este că amidonul â încurajează creșterea anumitor bacterii și schimbă metabolismul acestora”, a declarat Mathers.

Bacteriile din intestinul uman pot produce acizi, denumiți acizi biliari secundari, despre care se știe că afectează ADN-ul. Mathers este de părere că amidonul rezistent reduce cantitatea de acizi pe care bacteriile intestinale o produc, ceea ce, la rândul său, reduce deteriorarea ADN-ului și, cu cât o persoană are mai puține daune la nivelul ADN-ului, cu atât riscul de cancer este mai mic.

„În prezent, nu există abordări bazate pe dovezi pentru screening-ul sau prevenirea în alt mod a cancerelor gastrointestinale superioare întâlnite în cazul persoanelor cu sindrom Lynch, așa că astfel de constatări pot avea un impact destul de mare”, a declarat Yurgelun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.