Acasă Stil de Viață ÎMBUNĂTĂȚIREA FUNCȚIONĂRII FICATULUI ȘI INTESTINULUI CU AJUTORUL POSTULUI INTERMITENT

ÎMBUNĂTĂȚIREA FUNCȚIONĂRII FICATULUI ȘI INTESTINULUI CU AJUTORUL POSTULUI INTERMITENT

66
0
(c) Antonio Guillem/Alamy

Restricționarea meselor la un interval de timp de opt ore în fiecare zi conduce la o mai bună funcționare a organelor șoarecilor.

„Descoperirea, prezentată în cadrul conferinței Societății Americane pentru Nutriție, dezvăluie modul în care postul intermitent, sau ciclizarea perioadelor de post și de alimentație, poate îmbunătăți sănătatea”, a declarat Satchidananda Panda din cadrul Institutului Salk de Studii Biologice din La Jolla, California.

Panda și colegii săi au împărțit aproximativ 200 de șoareci masculi tineri în două grupuri care au primit o dietă bogată în grăsimi și zahăr, cu același număr total de calorii. Un grup a consumat toate alimente într-o fereastră de timp de opt ore, în timp ce celălalt nu a avut restricții de oră. După o perioadă de patru săptămâni, cercetătorii au colectat mostre de țesut din 22 de organe la șoareci, inclusiv intestin, creier, ficat și țesut adipos, și au analizat expresia genelor din fiecare pentru a măsura funcția organului.

În urma studiului, care este în curs de revizuire, s-a constatat faptul că o dietă cu un interval de timp limitat a îmbunătățit funcțiile organelor, precum digestia și depozitarea grăsimilor, influențând momentul în care genele au fost activate.

În comparație cu șoarecii din grupul de control, care au mâncat ori de câte ori au vrut, cei care au mâncat într-o fereastră restrânsă de opt ore au experimentat schimbări benefice semnificative în ceea ce privește activarea genelor: 70% dintre genele din cel puțin un organ și-au schimbat expresia. Țesuturile de grăsime și digestive au înregistrat cele mai mari îmbunătățiri.

„Deși întotdeauna credem că unele gene sunt benefice, iar altele sunt rele, nu este vorba despre bine sau rău. Este vorba despre ora la care acestea se activează. Fiecare organ își urmează propriul ceas intern, care determină momentul în care acesta comută între funcții. În timpul zilei, în intestin se activează un set de gene pentru a digera alimentele, dar noaptea, se activează un alt set de gene pentru a repara mucoasa intestinului. Aceste două seturi nu pot fi active în același timp, deoarece intestinul nu poate îndeplini aceste funcții în mod simultan. Același lucru este valabil și pentru genele din inimă, ficat și zeci de alte organe. Descoperirile noastre sugerează faptul că postul intermitent ajută la reglarea ritmului nostru circadian” a declarat Panda.

Panda este de părere că studiul sugerează existența unui mecanism care poate fi activat de postul intermitent și de care pot beneficia și oamenii. „Este cu adevărat uimitor că o idee foarte simplă, precum mâncatul într-un anumit interval de timp, ne oferă acea superputere de a optimiza mii de gene în diferite organe la momentul potrivit”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.