Acasă Cultură DESCOPERIREA UNUI STRĂMOȘ AL NATIVILOR AMERICANI

DESCOPERIREA UNUI STRĂMOȘ AL NATIVILOR AMERICANI

78
0
(c) Xueping Ji

În urma analizei unei probe de ADN antic prelevat dintr-un craniu cu o vechime de 14.000 de ani, care a fost găsit în sud-vestul Chinei, s-a descoperit faptul că individul era un membru al speciei noastre, Homo sapiens, și avea legături genetice cu strămoșii din Asia de Est ai nativilor americani.

Craniul, care a aparținut unui individ cunoscut sub numele de Mengzi Ren, a fost dezgropat în anul 1989 din Peștera Red Deer aflată în provincia Yunnan din China. De atunci, cercetătorii nu s-au putut pune de acord dacă craniul aparținea unui om arhaic, precum un Neanderthal sau Denisovan, sau unui membru al speciei noastre.

În prezent, Bing Su și colegii acestuia din cadrul Institutului de Zoologie Kunming al Academiei Chineze de Științe au stabilit că Mengzi Ren era o femeie din specia H. sapiens. Deși echipa a secvențiat doar o fracțiune din genomul total, mai exact 100 de milioane de baze ADN, acest lucru a fost suficient pentru a stabili identitatea individului la nivel de specie.

„A fost un moment foarte interesant. Este foarte dificil să prelevăm ADN antic dintr-o astfel de probă. Am reușit să colectăm mostrele necesare după trei ani în care am încercat să extragem ADN din aproximativ 100 de puncte de pe craniu”, a declarat Su.

Comparând genomul lui Mengzi Ren cu genomul antic din întreaga lume, echipa a observat asemănări genetice între acesta și oamenii din ascendența din Asia de Est, precum și oamenii nativi americani. Acest lucru sugerează că Mengzi Ren a fost înrudit cu populațiile antice din Asia de Est care au contribuit la ascendența nativilor americani.

Strămoșul din Asia de Est a nativilor americani a fost anterior dedus prin analiza ADN-ului oamenilor vii.

„Este pentru prima dată când am secvențiat un genom antic din Asia de Est din perioada în care oamenii migrau în America. Acest lucru a ajutat la confirmarea ascendenței est-asiatice a nativilor americani”, a declarat Su.

Pe baza acestei analize genetice, cercetătorii speculează că, înainte de a traversa America din Siberia, unii dintre acești strămoși ai nativilor americani ar fi putut călători spre nord de-a lungul coastei actualei Chine de est, precum și prin insulele japoneze.

„Această lucrare este foarte interesantă, deoarece arată modul în care așezarea din Asia de Est este legată de populația Americii. De asemenea, există dovezi că unii membri ai populației care au intrat în America s-au dispersat spre vest, înapoi în Asia de Est. Aceasta ar putea fi o altă explicație pentru prezența unei relații între strămoșii lui Mengzi Ren și vechii nativi americani”, a declarat Tábita Hünemeier din cadrul Institutului de Biologie Evoluționară, Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.