Acasă Robotică ROBOTUL REALIZAT DIN BANDĂ ADEZIVĂ ȘI PULBERE METALICĂ

ROBOTUL REALIZAT DIN BANDĂ ADEZIVĂ ȘI PULBERE METALICĂ

75
0
(c) Zhang Li

Roboții fabricați din bandă adezivă și pulbere metalică pot lua diferite forme sub acțiunea unui câmp magnetic. În viitor, aceștia ar putea să se deplaseze prin computere pentru a repara circuite rupte sau chiar în interiorul stomacului uman pentru a aplica plasturi terapeutici pe ulcerele gastrice.

Roboții moi, care nu au baterii, motoare sau componente electronice și care sunt alimentați și controlați de la distanță cu ajutorul luminii sau magneților, sunt un domeniu popular de cercetare. Cu toate acestea, înainte de a putea fi utilizați în aplicații practice, există anumite bariere de depășit, inclusiv necesitatea unui proces de fabricație ieftin.

Zhang Li și colegii acestuia din cadrul Universității Chineze din Hong Kong au descoperit faptul că pot produce cu ușurință și la un cost redus un robot controlat prin intermediul unui magnet folosind bandă lipicioasă pe care a fost imprimată o ceară nelipicioasă într-un anumit model. Atunci când pe bandă este aplicată o pulbere formată din microparticule de neodim-fier-bor magnetic, aceasta se lipește de secțiunile expuse, dar nu de stratul de ceară. După aceea, pentru a crea un robot magnetic cu formă precisă, ceara este dizolvată în soluție de acetat de etil.

Zhang a declarat faptul că procesul ar putea fi automatizat cu ușurință și că roboții ar putea fi tipăriți în role lungi, la fel ca ziarele care ies de pe o presă de tipar.

În cadrul experimentelor, echipa sa a creat roboți de diferite forme și cu lungimi de centimetru, care își schimbă geometria în funcție de prezența și orientarea unui câmp magnetic. Unii dintre roboți s-au putut deplasa prin apă sau de-a lungul suprafețelor plane, iar un dispozitiv a putut să se târască pe suprafața țesutului stomacal de porc în laborator și să plaseze un mic plasture terapeutic pe un ulcer gastric înainte de a se desprinde de plasture și de a se îndepărta.

Zhang a declarat faptul că aceste dispozitive ar putea fi folosite pentru a livra medicamente sau pentru a efectua proceduri medicale simple la nivelul stomacului sau intestinului.

Cu toate acestea, există unele obstacole de depășit înainte de demararea studiilor clinice. „Primul obstacol este siguranța, pentru că, în prezent, folosim un magnet foarte puternic, denumit magnet neodim-fier-bor, care este oarecum toxic pentru celule”, a declarat Zhang.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.