Acasă Spațiu și Astronomie LANSAREA UNUI MODUL DE LABORATOR CĂTRE STAȚIA SPAȚIALĂ TIANGONG

LANSAREA UNUI MODUL DE LABORATOR CĂTRE STAȚIA SPAȚIALĂ TIANGONG

73
0
(c) Sun Yelin/VCG via Getty Images

China va lansa cel de-al doilea modul al stației spațiale Tiangong în data de 24 iulie. Acesta va fi primul modul de laborator care va fi adăugat la stația spațială, după ce modulul central Tianhe, care are o lungime de 16 metri, a fost lansat în luna aprilie 2021.

Cel mai recent modul, denumit Wentian sau „Quest for the Heavens”, va fi lansat cu ajutorul unei rachete Long March-5B Y3 de pe insula Hainan, situată la sud-vest de Hong Kong.

„China este doar a treia națiune după Rusia și America care are o stație spațială și aceasta este cu totul nouă. Are cele mai noi tehnologii”, a declarat Quentin Parker din cadrul Universității din Hong Kong.

Pe lângă capacitatea de a efectua experimente științifice mai avansate în condiții de microgravitație, Wentian va adăuga câteva caracteristici cheie stației spațiale. Acestea includ un braț robotizat cu o lungime de 5 metri, panouri solare mari și un bloc de aer, care va deveni principalul punct de intrare și ieșire pentru viitoarele vehicule și astronauți ce vor accesa stația spațială. În plus, Wentian dispune de o serie de sisteme suplimentare de navigație și comunicație, precum și instrumente de propulsie pentru a reorienta stația spațială în cazul în care sistemele lui Tianhe eșuează.

Wentian, care are o lungime de aproximativ 18 metri și o lățime de 4 metri, este similar cu Tianhe și va oferi spații suplimentare pentru echipaj, dublând capacitatea stației spațiale de la trei la șase astronauți.

Odată ce Wentian va fi cuplat cu Tianhe, modulul său se va detașa și se va reorienta pentru a se atașa pe partea laterală a lui Tianhe prin intermediul brațelor robotice ale celor două module, formând o parte din eventuala formă de T a stației. „Deși procesul va fi destul de interesant, acestea sunt genuri lucruri pe care cercetătorii le testează intensiv pentru a fi siguri că nu va exista nici o problemă”, a declarat David Brown din cadrul Universității din Warwick, Marea Britanie. Mutarea unor întregi module în spațiu prin intermediul brațelor robotizate este o abordare relativ nouă.

Cei trei membri ai echipajului care vor locui în interiorul modulului Tianhe vor intra în Wentian și vor activa diversele sale sisteme de susținere a vieții. După ce Wentian va fi pe deplin operațional, un alt modul de laborator, Mengtian, va fi lansat în luna octombrie, marcând finalizarea formei de T a stației spațiale.

Frecvența și varietatea recentelor lansări spațiale ale Chinei i-a surprins chiar și pe observatorii experimentați. „China lansează mai multe rachete pe orbită decât oricine altcineva. Țara are planuri și pentru construirea unei baze lunară. Un motiv pentru o concentrare sporită în China asupra politicii și experimentelor spațiale interne este reprezentat de dificultățile geopolitice de a colabora în misiuni conduse de SUA, precum cele de pe Stația Spațială Internațională”, a declarat Parker.

„Pe lângă faptul că poate face propriile experimente științifice, stația spațială va oferi Chinei o influență mai mare asupra științei pe scena internațională. De exemplu, dacă o altă țară dorește să efectueze zboruri spațiale umane sau dorește să trimită un astronaut în spațiu, aceasta nu mai trebuie să treacă prin SUA”, a declarat Christoph Beischl din cadrul Institutului de Politică și Drept Spațial din Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.