Acasă Știri POSIBILITATEA EXISTENȚEI BUCLELOR TEMPORALE

POSIBILITATEA EXISTENȚEI BUCLELOR TEMPORALE

93
0
(c) andrey_l/Shutterstock

O buclă cauzală/temporală este o enigmă clasică a conceptului de călătorie în timp. Totuși, în urma unei noi analize s-a arătat faptul că acest tip de buclă cauzală este posibilă în mai multe universuri teoretice decât se credea anterior.

În majoritatea scenariilor științifico-fantastice, trimiterea mesajelor înapoi în timp necesită ca informațiile să se miște mai repede decât viteza luminii. Totuși, în universurile teoretice, în care sunt permise bucle cauzale, o astfel de teorie, care încalcă legile fizicii, nu este necesară. Din păcate, în prezent, nu este clar dacă aceste bucle ar fi posibile în universul nostru.

Vilasini din cadrul ETH Zurich din Elveția și Roger Colbeck din cadrul Universității din York, Marea Britanie, au modelat matematic un set de universuri teoretice, în care tot ceea ce se știe este că există oameni care pot discerne informațiile și pot acționa pe baza ei, dar care nu pot comunica la viteze mai mari decât cea a luminii.

Cercetătorii nu au pus condiția ca universurile să se supună unor legi fizice specifice, precum modul în care funcționează gravitația. Ei au descoperit faptul că buclele cauzale ar putea fi posibile din punct de vedere matematic în universuri pe care nu le-au teoretizat ca fiind deosebit de ciudate sau exotice încă de la început.

Deși astfel de bucle cauzale ar perturba realitatea prin eliminarea originii unor informații, ele par să fie posibile în universuri cu o singură dimensiune spațială.

„Cauzalitatea poate fi definită în două moduri. Primul încorporează modul în care doi agenți sunt legați unul de celălalt în domeniul spațiu-timp, adică distanța dintre ei și ceea ce se află în viitorul sau trecutul celuilalt. Al doilea implică analizarea fluxului unor informații care trec între cei doi agenți. De obicei, noi spunem că o corelație nu implică cauzalitate. În prezent am analizat acest aspect în sens invers, unde cauzalitatea nu implică o corelație sau capacitatea a doi agenți de a trimite semnale unul altuia”, a declarat Vilasini.

Acest caz ar putea fi exemplificat astfel: o persoană ar putea să îl determine pe Einstein să-și descopere celebra ecuație pe baza unor informații din viitorul său, fără a comunica direct cu el.

Vilasini a declarat faptul că buclele cauzale examinate nu conduc neapărat la paradoxuri dramatice, dar arată că trecutul și viitorul pot fi corelate în moduri contra-intuitive. „Totuși, existența buclelor cauzale în universul nostru este încă o întrebare deschisă”, a adăugat ea.

Universul nostru, care prezintă un domeniu spațiu-timp bine structurat, în care nimic nu se poate deplasa la viteze mai mari decât cea a luminii, este similar cu universurile examinate în cadrul noii analize. Totuși, cele trei dimensiuni spațiale din universul nostru pot schimba teoria matematică a buclelor cauzale astfel încât acestea să poată fi imposibil de creat. În prezent, Vilasini și Colbeck încă studiază aceste efecte dimensionale.

Ravishankar Ramanathan din cadrul Universității din Hong Kong a declarat faptul că deși analiza oferă un cadru general pentru examinarea buclelor cauzale, detaliile exacte ale mecanismelor fizice care le-ar putea confirma sunt cea mai mare întrebare la care trebuie să se răspundă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.