Acasă Știri ACORDAREA MEDALIEI FIELDS 2022

ACORDAREA MEDALIEI FIELDS 2022

70
0
(c) Mattero Fieni/Ryan Cowan/Lance Murphy

Matematicienii care au studiat cel mai eficient mod de a împacheta sferele într-un spațiu cu opt dimensiuni și spațierea numerelor prime se numără printre câștigătorii din anul 2022 a celui mai important premiu din matematică, medalia Fields.

Câștigătorii medaliei Fields 2022 sunt James Maynard din cadrul Universității din Oxford, Maryna Viazovska din cadrul Institutului Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL), Hugo Duminil-Copin din cadrul Universității din Geneva, Elveția și June Huh din cadrul Universității Princeton din New Jersey.

Viazovska este doar a doua femeie din rândul celor 64 de matematicieni care au câștigat marele premiu.

„Împachetarea sferelor este o problemă geometrică foarte naturală. Ai o cutie mare și ai o colecție infinită de bile egale și încerci să pui cât mai multe bile în cutie”, a declarat Viazovska. Ea a oferit o formulă explicită pentru a demonstra cel mai eficient model de stivuire a sferelor într-un spațiu cu opt dimensiuni, o problemă a cărei rezolvare a durat 13 ani.

Lucrarea lui Maynard a implicat înțelegerea decalajelor dintre numerele prime, în timp ce contribuția lui Duminil-Copin a fost în teoria tranzițiilor de fază, precum transformarea apei în gheață sau evaporarea acesteia, în fizica statistică.

June Huh, care a abandonat liceul la vârsta de 16 ani pentru a deveni poet, a fost recunoscută pentru o serie de lucrări, inclusiv utilizarea inovatoare a geometriei în domeniul combinatoriei, adică matematica numărării și aranjamentelor.

Medalia, care este considerată la fel de prestigioasă ca și premiul Nobel, este acordată la fiecare patru ani unui număr de doi, trei sau patru matematicieni cu vârsta sub 40 de ani.

Premiile au fost acordate pentru prima dată în anul 1936 și poartă numele matematicianului canadian John Charles Fields. Deși medalia Fields trebuia să fie acordată în cadrul Congresului Internațional al Matematicienilor din Sankt Petersburg, Rusia, ceremonia a fost mutată în Helsinki, Finlanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.