Acasă IA și VR CREAREA UNUI ALGORITM PENTRU DISTRIBUIREA BANILOR PUBLICI

CREAREA UNUI ALGORITM PENTRU DISTRIBUIREA BANILOR PUBLICI

77
0
(c) Walter Bibikow/Getty Images

Un sistem „democratic” pe bază de inteligență artificială (IA) a învățat să dezvolte cea mai populară politică de redistribuire a banilor publici între oamenii care participă la un joc online.

„Multe dintre problemele cu care se confruntă oamenii nu sunt doar tehnologice, ci necesită coordonare la nivel de societate. Pentru ca un algoritm IA să poată ajuta, acesta trebuie să învețe în mod direct lucruri cu privire la valorile umane”, a declarat Raphael Koster din cadrul firmei DeepMind din Marea Britanie.

Echipa din cadrul DeepMind a antrenat algoritmul folosind peste 4.000 de oameni, precum și simulări pe computer, într-un joc economic online format din patru jucători. În joc, participanții încep cu sume diferite de bani și trebuie să decidă cât de mult vor contribui pentru a ajuta la crearea unui fond public, din care vor primi un procent la final. De asemenea, jucătorii au votat politicile lor preferate pentru distribuirea banilor publici.

Politica dezvoltată de algoritm după acest antrenament s-a axat, în general, pe reducerea diferențelor de avere dintre jucători prin redistribuirea banilor publici în funcție de suma cu care a contribuit fiecare jucător. De asemenea, acesta i-a descurajat pe free-riders, oferind o sumă foarte mică jucătorilor, cu excepția cazului în care aceștia au contribuit cu aproximativ jumătate din fondurile lor de pornire.

Această politică concepută de algoritmul bazat pe inteligență artificială a câștigat mai multe voturi de la jucători umani decât o abordare de redistribuire a fondurilor în mod egal, indiferent de cât de mult a contribuit fiecare persoană, sau de o abordare „libertariană” de distribuire a fondurilor în funcție de proporția cu care fiecare persoană a contribuit.

„Un lucru pe care l-am găsit surprinzător a fost acela că algoritmul a învățat o politică care reflectă un amestec de opinii din spectrul politic”, a declarat Christopher Summerfield din cadrul DeepMind.

Atunci când a existat un nivel ridicat de inegalitate între jucători la început, o politică „egalitaristică liberală”, care presupunea redistribuirea banilor în funcție de proporția de fonduri de start cu care fiecare jucător a contribuit, dar nu i-a descurajat pe free-riders, s-a dovedit la fel de populară ca și propunerea algoritmului. O astfel de strategie a obținut mai mult de 50% din cota de vot într-un concurs head-to-head.

Cercetătorii din cadrul DeepMind avertizează că sistemul lor nu reprezintă un început al unui „guvern IA”. Ei au declarat faptul că nu intenționează să construiască instrumente bazate pe inteligență artificială pentru elaborarea politicilor.

„Democrația nu înseamnă doar să câștigi, nu este despre punerea în aplicare a unei politici care se potrivește la o situație dată, ci este despre crearea unor procese în timpul cărora cetățenii se pot întâlni și delibera unii cu alții ca egali”, a declarat Annette Zimmermann din cadrul Universității din York, Marea Britanie.

Cercetătorii din cadrul DeepMind își exprimă îngrijorarea cu privire la o situație de „tiranie a majorității” bazată pe inteligență artificială, în care nevoile persoanelor din grupurile minoritare sunt trecute cu vederea. „Totuși, aceasta nu este o mare îngrijorare în rândul politologilor”, a declarat Mathias Risse din cadrul Universității Harvard. El este de părere că democrațiile moderne se confruntă cu o problemă mai mare: „cei mulți” devin lipsiți de drepturi din cauza elitei economice minoritare și abandonează complet procesul politic.

Cu toate acestea, Risse a declarat faptul că algoritmul companiei DeepMind este „fascinant” prin modul în care acesta a furnizat o versiune a politicii egalitarismului liberal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.