Acasă IA și VR ALGORITMUL DE BRUIAJ A VOCII ÎMPIEDICĂ PERSOANELE CARE ÎNREGISTREAZĂ DISCUȚIILE PRIVATE

ALGORITMUL DE BRUIAJ A VOCII ÎMPIEDICĂ PERSOANELE CARE ÎNREGISTREAZĂ DISCUȚIILE PRIVATE

147
0
(c) Shutterstock/ArtemisDiana

Un bruiaj vocal poate opri acum pe oricine să înregistreze discursul unei singure persoane țintă.

Dispozitivele de bruiaj a vocii funcționează la fel ca și căștile cu anulare a zgomotului, care redă sunetul exact invers față de zgomotul de fundal nedorit, eliminând efectiv undele sonore asociate vorbirii. În general, dispozitivele de bruiaj opresc interceptarea electronică a conversațiilor prin difuzarea undelor sonore inverse care afectează toate microfoanele din zona de interceptare. Dar acest lucru poate împiedica telefoanele să înregistreze vocile oamenilor din apropiere dacă se efectuează un apel sau le împiedică să interacționeze cu asistenții inteligenți.

În prezent, Qiben Yan și colegii săi din cadrul Universității de Stat din Michigan au creat un bruiaj vocal cu inteligență artificială care izolează doar anumite voci înainte de a difuza acea undă inversă, prin urmare, nu provoacă perturbări celor din apropiere. Acest bruiaj a fost posibil prin antrenarea unei rețele neuronale pentru a izola vocea unui anumit vorbitor și apoi l-au folosit pentru a crea un sunet invers numai al vorbirii lor.

Instrumentul lor, numit Neural Enhanced Cancellation (NEC), face totuși un pas mai departe. În loc să transmită un sunet audibil, care ar putea afecta alți oameni, NEC folosește un bug întâlnit în toate microfoanele, cu excepția celor mai scumpe, care introduce sunete armonice la distanțe stabilite deasupra și sub frecvențele pe care le înregistrează. NEC este capabil să folosească această metodă pentru a-și reda vorbirea inversă în intervalul ultrasonic, astfel încât oamenii să nu o poată auzi. Crearea acestor armonici la punctul de înregistrare oferă frecvențele necesare pentru a bloca în secret o voce audibilă.

Când NEC este utilizat într-un cadru aglomerat, nu există niciun sunet audibil uman și nicio indicație pentru nimeni din apropiere a faptului că are loc un bruiaj, dar face imposibilă înregistrarea țintei de către orice microfon. Echipa a testat NEC pe o gamă de smartphone-uri de la Apple, Xiaomi și Samsung la o distanță de până la 3,6 metri și a constatat că blochează efectiv vocile.

Yan susține că dezvoltarea unui bruiaj discret este vitală pentru a evita atragerea atenției asupra acestuia și pentru a preveni întreruperea apelurilor persoanelor din apropiere.

„Cred că pentru unii oameni, cum ar fi oficialii guvernamentali, dacă doresc să-și protejeze vocea împotriva înregistrării. acest tip de tehnologie este cu siguranță foarte util. Când vrei să ai o conversație privată într-un mediu public, poți să te asiguri că conversația ta este privată și nu este înregistrată de un microfon ascuns sub masă.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.