Acasă Planeta Pământ O NOUĂ SPECIE DE BROASCĂ RÂIOASĂ A FOST DESCOPERITĂ ÎNTR-UN CAMPUS UNIVERSITAR...

O NOUĂ SPECIE DE BROASCĂ RÂIOASĂ A FOST DESCOPERITĂ ÎNTR-UN CAMPUS UNIVERSITAR DIN PERU

93
0
(c) Rojas et al. © Magnolia Press

„Încă mi se pare incredibil că în zona pădurilor tropicale din Amazon poți ieși din casă și să descoperi literalmente o nouă specie de animale”, a declarat Rommel Rojas Zamora din cadrul Universității Naționale a Amazonului Peruan (UNAP) din Iquitos, Peru. Pentru a doua oară în viața sa, el a identificat o nouă specie de broască râioasă în campusul său universitar.

„Într-o zi, când am fost la noul campus UNAP din Zungarococha (lângă Iquitos), am decis să mă uit prin pădurea de lângă viitoarea clădire științifică”, a declarat Rojas Zamora. Acolo a observat broaște râioase din genul Rhinella care se mișcau prin așternutul de frunze. „Când am luat în mână aceste broaște, mi-am dat seama că au o formă a capului și corpului diferită față de alte Rhinella pe care le-am examinat înainte. Acest lucru mi-a dat indicii că ar putea fi specii noi.”

El și colegii săi au analizat apoi anatomia și ADN-ul acestei broaște râioase și a alteia, care a fost găsită în pădurile de munte din regiunea Iquitos și au stabilit că ambele erau specii noi, distincte de alte broaște Rhinella cunoscute. Broasca râioasă identificată pentru prima dată în campusul UNAP a fost numită acum Rhinella unapensis, iar celelalte specii Rhinella angeli. Ambele sunt specii de broaște care se camuflează printre materialele de frunze în descompunere de pe solul Amazonului.

Rojas Zamora a făcut o descoperire similară în timpul studiilor sale de doctorat, identificând specia de broască râioasă Amazophrynella manaos în campusul Universității Federale din Amazonas din Manaus, Brazilia. „Campusul universitar se află în mijlocul unui oraș plin de viață cu peste 2 milioane de locuitori”, spune el.

Este probabil ca și alte specii de broaște râioase Rhinella să fie identificate oficial în perioada următoare, iar regiunea Iquitos este deja cunoscută că are o mare diversitate de amfibieni. „Datorită locației sale în Amazonia peruană, Iquitos are un peisaj verde cu o mare varietate de viață”, spune Rojas Zamora. „Există o mare diversitate de specii în vecinătatea orașului.”

Rojas Zamora și colegii săi susțin că diversitatea remarcabilă a amfibienilor din zonă este amenințată de otrăvirea cu apă grea, poluarea mediului și îndepărtarea pădurilor și a solului pentru exploatarea ilegală a aurului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.