Celulele canceroase se răspândesc în alte părți ale corpului mai ales pe timp de noapte, în timp ce oamenii dorm, și nu continuu pe parcursul zilei, așa cum speculau oamenii de știință anterior.
Totuși, cercetătorii avertizează că acest lucru nu înseamnă că persoanele cu cancer ar trebui să încerce să evite somnul pentru a împiedica răspândirea tumorii. În cadrul cercetărilor anterioare s-a sugerat faptul că întreruperea somnului ar putea agrava prognosticul cancerului de sân. „Totuși, noua descoperire indică faptul că luarea în considerare a celui mai bun moment al zilei pentru a administra terapii împotriva cancerului ar putea crește eficacitatea tratamentelor. Majoritatea tratamentelor pentru cancer nu sunt concepute cu intenția de a viza celulele tumorale la un moment dat, ci mai degrabă sunt date cu gândul general că tumora este acolo și poate fi atacată în orice moment. În prezent, putem înțelege mai bine ce se întâmplă în diferite momente decât anterior”, a declarat Nicola Aceto din cadrul ETH Zurich din Elveția.
Aceto și colegii săi desfășurau un alt studiu asupra cancerului de sân metastatic, adică acel tip de cancer care se răspândește și în alte organe, când au detectat o tendință neașteptată. Celulele tumorale circulante ale participanților (CTC), adică acele celule care se răspândesc din tumorile invazive, proliferau mai ales noaptea.
Ei au decis să investigheze în continuare 30 de femei cu cancer de sân, inclusiv nouă aflate în metastază, care nu urmau un tratament. Oamenii de știință au recoltat probe de sânge la ora 10 și 4 dimineața, în perioadele dinaintea operațiilor de cancer.
În urma analizei lor s-a arătat faptul că 78% din toate CTC-urile au fost regăsite în probele colectate pe timp de noapte, adică atunci când femeile dormeau.
După aceea. cercetătorii au efectuat o serie de teste de sânge similare pe un grup șoareci care prezentau patru tipuri diferite de cancer de sân. Ei au descoperit că, în funcție de tipul de cancer, între 87 și 99% dintre CTC-uri provin din probe prelevate în timpul perioadelor de somn ale animalelor. În plus, CTC-urile din probele colectate de la șoareci adormiți s-au grupat, ceea ce înseamnă că acestea au mai multe șanse să formeze o nouă tumoare, de până la 278 de ori mai mult decât cele ale șoarecilor treji.
„Deși au fost surprinzătoare, descoperirile au sens. Sistemul imunitar este puternic modulat de ciclul somn-veghe al corpului, cunoscut sub numele de ritmul circadian. Cu toate acestea, noi credeam că tumorile canceroase nu respectă acest ritm”, a declarat Aceto.
Deși noile descoperiri corectează această concepție greșită, acestea încă lasă multe întrebări fără răspuns. „Există o anumită ritmicitate, care atinge valoarea de vârf în timpul somnului. Totuși, nu știm în ce etapă a somnului este atins acest prag și dacă o perioadă mai scurtă de somn ar putea ajuta sau nu persoanele bolnave”, a adăugat acesta.