Acasă Stil de Viață EFICACITATEA VITAMINELOR ȘI SUPLIMENTELOR ALIMENTARE

EFICACITATEA VITAMINELOR ȘI SUPLIMENTELOR ALIMENTARE

73
0
(c) Michelle Arnold/Alamy

Conform recomandărilor actualizate ale Grupului operativ al Serviciilor Preventive din SUA, nu este clar dacă suplimentele alimentare ajută la prevenirea cancerului sau a bolilor cardiovasculare în cazul majorității adulților. De asemenea, anumite tipuri de suplimente pot crește riscul de formare a cancerului.

Mai mult de jumătate dintre adulții din SUA iau suplimente alimentare. Mulți le percep ca fiind benefice pentru sănătatea lor și o modalitate de a acoperi carențele din dieta lor.

Noile linii directoare contestă această percepție larg răspândită. Grupul de lucru, alcătuit din 16 experți medicali independenți, a oferit îndrumări cu privire la măsurile preventive de sănătate, precum screening-uri, servicii de consiliere și medicamente. Pentru a dezvolta cele mai recente recomandări, grupul a analizat 84 de studii privind utilizarea suplimentelor, dintre care 54 au fost publicate după ce acesta a emis ultimele recomandări privind suplimentele, în anul 2014.

„Nu am putut găsi suficiente dovezi pentru a recomanda sau nu utilizarea majorității suplimentelor pe bază de vitamine și minerale, inclusiv combinații precum multivitaminele, în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului”, a declarat Michael Barry, vicepreședintele organizației.

Grupul de lucru a votat împotriva recomandării suplimentelor cu vitamina E și beta-caroten. Aceștia au descoperit faptul că suplimentele cu vitamina E nu au avut niciun efect benefic în prevenirea morții premature, a bolilor cardiovasculare sau a cancerului. „De asemenea, dovezile indică faptul că beta-carotenul, un pigment care este transformat în vitamina A în organism, poate crește riscul de apariție a cancerului pulmonar în cazul persoanelor care fumează sau care au fost expuse la azbest”, a declarat Barry.

Grupul de lucru a clarificat că aceste noi recomandări nu se aplică celor cu deficiențe de vitamine și minerale sau persoanelor care sunt sau ar putea rămâne însărcinate în curând. „În acest caz, avem o recomandare separată cu privire la utilizarea suplimentelor pe bază acid folic pentru a preveni defectele la nivelul tubului neural al copilului în curs de dezvoltare”, a adăugat Barry.

Cu toate acestea, potrivit unui comentariu scris de cercetătorii din cadrul Universității Northwestern din Illinois, în cazul majorității oamenilor, suplimentele alimentare sunt probabil o pierdere de timp și bani. „Vedem, din păcate,  că vitaminele și suplimentele nu sunt un glonț de argint pentru americanii sănătoși. Deși majoritatea oamenilor presupun că vitaminele sunt complet benigne, putem vedea că, în unele cazuri, ele pot fi dăunătoare”, a declarat Jenny Jia, autoarea principală a comentariului.

„Administrarea suplimentelor poate oferi oamenilor un fals sentiment de siguranță. În consecință, aceștia pot renunța la alte măsuri, mai eficiente, pentru prevenirea atât a cancerului, cât și a bolilor cardiovasculare, precum păstrarea unei diete sănătoase, bogată în fructe și legume, efectuarea de exerciții fizice și respectarea recomandărilor pentru depistarea cancerului”, a declarat Barry.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.