Acasă Știri APARIȚIA PREMATURĂ A VALURILOR EXTREME DE CĂLDURĂ DIN EUROPA

APARIȚIA PREMATURĂ A VALURILOR EXTREME DE CĂLDURĂ DIN EUROPA

55
0
(c) LIONEL BONAVENTURE/AFP via Getty Images)

Milioane de europeni au fost afectați de un val extrem și neobișnuit de timpuriu de căldură, care a exercitat presiune asupra sistemelor energetice, fermierilor și pădurilor.

Recordurile de temperatură au apărut pe tot continentul, în special în regiunile de vest și centrale ale Europei. În data de 16 iunie, în Franța s-a înregistrat temperatura de 40°C, acesta fiind cel mai timpuriu punct al anului în care a fost atinsă o astfel de valoare. În plus, în orașul Biarritz, aflat pe litoralul sudic, a fost atins maximul istoric de 42,9°C. Autoritățile franceze au interzis unele evenimente în aer liber din cauza căldurii intense.

De asemenea, au fost înregistrate temperaturi record în Elveția și în Polonia.

În aceiași perioadă au fost înregistrate temperaturi care au depășit 40°C într-o parte din Spania, pompierii fiind nevoiți să lupte împotriva incendiilor din mai multe regiuni. Conform datelor furnizate de către sateliți, peste 2600 de hectare de vegetație din Catalonia au fost afectate de incendii.

Și Germania a fost afectată de incendii, iar în multe orașe, inclusiv Cottbus, au fost înregistrate temperaturi de peste 39°C. În Italia, un grup de fermieri a declarat faptul că producția de alimente este în pericol din cauza secetei din nordul țării.

„Aceste tipuri de valuri de căldură au apărut destul de devreme și i-a luat prin surprindere pe mulți oameni. Este foarte clar că încă nu suntem pregătiți pentru acest tip de căldură. Ar trebui să fim mult mai pregătiți, pentru că ne așteptăm ca aceste fenomene să se înrăutățească din cauza schimbărilor climatice”, a declarat Hannah Cloke din cadrul Universității Reading, Marea Britanie.

Cloke a adăugat că din cauza faptului majoritatea fondurilor de locuințe din Europa nu sunt proiectate pentru a rezista la temperaturi atât de ridicate, măsurile pe termen scurt includ adoptarea unor strategii pentru a face casele mai răcoroase. Printre acestea se pot număra alegerea altor nuanțe pentru ferestre, montarea de izolație, dedicarea unei „camere răcoroase sigure” prin închiderea ușilor pentru a ține căldura afară și folosirea apei pentru răcorire.

De asemenea ea a propus o serie de idei cu privire la creșterea gradului de conștientizare, precum denumirea valurilor de căldură. „Autoritățile din Sevilla au început deja să facă acest lucru. Știm că numirea lor îi face pe oameni să se ridice și să observe, pentru că transmite acest sentiment de pericol, îl personifică și îl face real”, a declarat Cloke.

Totuși, Cloke este de părere că pentru a opri topirea drumurilor și flambarea căilor ferate, vor fi necesare schimbări majore la nivelul infrastructurii. Mai mult, ea a afirmat faptul că vor fi necesare acțiuni mult mai serioase pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, care provoacă schimbările climatice.

Valul de căldură din Europa afectează și sistemele energetice. Reprezentanții companiei EDF Energy din Franța avertizează că producția de energie nucleară, care este dependentă de apă, va fi diminuată odată cu scăderea nivelului râului. De asemenea, în Spania au fost deschise centralele pe gaz pentru a face față unei creșteri a cererii de aer condiționat, pe fondul unei perioade de generare scăzută de energie din surse regenerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.