Acasă Știri PRIMA ȚARĂ CARE A ADOPTAT BITCOIN CA MONEDĂ NAȚIONALĂ

PRIMA ȚARĂ CARE A ADOPTAT BITCOIN CA MONEDĂ NAȚIONALĂ

307
0
(c) Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

În data de 9 iunie, președintele țării El Salvador a semnat o propunere de lege ce presupune adoptarea bitcoinului ca mijloc legal de plată, aceasta devenind prima țară din lume care folosește oficial criptomoneda.

Conform noii legi, companiile trebuie să accepte criptomoneda bitcoin ca modalitate de plată. Guvernul va permite oamenilor să plătească impozite cu aceasta. Cursul de schimb valutar bitcoin-dolar va fi stabilit de piață, iar schimburile dolar-bitcoin nu vor fi supuse impozitului aplicat pe câștigurile de capital. Legea a fost adoptată printr-un vot majoritar al puterii legislative, votând pentru aprobare 62 din 84 de deputați.

Președintele Nayib Bukele a declarat faptul că noua lege îi va ajuta pe salvadorienii care locuiesc în străinătate să trimită bani prietenilor și familiei din țară. În anul 2020, în economia salvadoriană au intrat aproximativ 6 miliarde de dolari în remiteri, reprezentând aproape un sfert din produsul intern brut al țării. „Aproximativ 70% dintre salvadorieni nu au acces la serviciile bancare tradiționale și la alte servicii financiare din țară”, a declarat președintele. Liderul în vârstă de 39 de ani speră că și trimiterea de remiteri va deveni mai ieftină. În anul 2020, taxa medie a fost de 3% per tranzacție. Eliminarea acestei taxe ar aduce salvadorienilor venituri suplimentare totalizând 180 de milioane de dolari.

Țara a folosit dolarul american ca monedă principală încă din anul 2001, atunci când guvernul încerca să se stabilizeze și să susțină o economie distrusă de războiul civil care a durat 12 ani, acesta încheindu-se în 1992. Guvernul a schimbat sistemul contabil în dolari și a oprit tipărirea și imprimarea bancnotei colones, deși aceasta nu a fost eliminată ca mijloc legal de plată, oamenii pot cheltui în continuare această valută.

Utilizarea dolarului ca monedă principală în El Salvador, a însemnat că țara deține un control minim asupra politicilor sale monetare. Rezerva Federală SUA exercită mai multă putere din toate punctele de vedere. În consecință, eforturile guvernului salvadorian de a susține economia într-o recesiune trebuie să fie prin intervenții fiscale, care necesită o supermajoritate în legislatură. Adoptarea bitcoinului nu va schimba această situație, deoarece aprovizionarea criptomonedei este limită de ratele de minare și este în cele din urmă plafonată la 21 de milioane de bitcoin.

Bukele speră ca țară să atragă investitori prin adoptarea criptomonedei. „Bitcoin are un capital de piață de 680 de miliarde de dolari. Dacă 1% din acesta este investit în El Salvador, acest lucru ar crește PIB-ul nostru cu 25%”, a declarat acesta pe rețeaua Twitter. Desigur, această presupunere depinde în mare măsură de capitalizarea pieței bitcoin, care a fluctuat semnificativ în anul 2020, pe măsură ce prețul criptomonedei a fluctuat.

Peste noapte, prețul bitcoin au crescut cu aproximativ 7%, deși acesta încă este cu aproximativ 50% mai mic decât a fost la mijlocul lunii aprilie, când directorul general al companiei Tesla, Elon Musk, a criticat consumul de energie al criptomonedei și nu a mai acceptat bitcoin ca metodă de plată pentru achizițiile de vehicule Tesla. În ultimele luni, utilizarea energiei pentru minarea de bitcoin a crescut, în prezent utilizându-se o cantitate de energie similară cu cea consumată anual în Emiratele Arabe Unite (aproximativ 127 TWh pe an). O singură tranzacție cu bitcoin necesită aproape 1.600 kWh pentru a se finaliza și produce aproximativ 746 kg de dioxid de carbon.

Consumul ridicat de energie se datorează sistemului implementat în cadrul minării criptomonedei, care se bazează pe un concept denumit dovadă a muncii pentru a verifica înregistrările și tranzacțiile din blockchain. Alte criptomonede se bazează sau planifică trecerea la alte concepte de menținere a rețelei blockchain, precum dovada mizei, care impune utilizatorilor care validează lanțul să dețină o anumită cantitate din criptomonedă, reducându-se astfel cantitatea de energie consumată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.