Acasă Planeta Pământ CREAREA UNOR ALIANȚE ALIMENTARE PENTRU REDUCEREA IMPACTULUI AGRICULTURII ASUPRA CLIMEI

CREAREA UNOR ALIANȚE ALIMENTARE PENTRU REDUCEREA IMPACTULUI AGRICULTURII ASUPRA CLIMEI

57
0
(c) Fotokostic/Shutterstock

Militanții pentru alimentație sunt în discuții cu Franța, Germania și Regatul Unit cu privire la lansarea unei alianțe agricole durabile pentru a combate schimbările climatice.

Noua alianță ar putea fi dezvăluită în timpul summit-ului climatic COP27, care va avea loc în Egipt în luna noiembrie. Planul este modelat după Alianța Beyond Oil and Gas, condusă de Costa Rica și Danemarca, care a fost lansată în cadrul conferinței COP26 din Glasgow și care se angajează să elimine treptat producția de petrol și gaze.

Emiratele Arabe Unite au fost identificate ca fiind un potențial lider al inițiativei alimentare, deoarece țara găzduiește summitul anual al ONU privind schimbările climatice în anul 2023 și nu are un lobby puternic pentru agricultură internă. Crearea alianței a fost declanșată de temerile că țările vor folosi criza alimentară rezultată în urma războiului din Ucraina ca o scuză pentru a renunța la angajamentele de mediu pentru agricultură.

Coaliția Food and Land Use conduce inițiativa și este susținută atât de think tank-ul Chatham House din Marea Britanie, cât și de alte grupuri. Gunhild Stordalen din cadrul grupului non-profit EAT, care are sediul în Oslo, a declarat faptul că planul este acela „de a determina guvernele progresiste să se angajeze efectiv la obiective bazate pe știință, care sunt adaptate la geografia și contextul lor, să dezvolte strategii integrate pentru sistemele alimentare și să integreze sisteme alimentare în planurile lor naționale legate de climă”.

Deși obiectivele exacte în care guvernele se vor angaja nu sunt clare, în cadrul unui document distribuit de susținătorii alianței se menționează faptul că acestea ar trebui să creeze un consens asupra „căilor concrete măsurabile” pentru sistemele alimentare compatibile cu obiectivul de 1,5°C privind schimbările climatice stabilite în urma Acordului de la Paris.

Experții se așteaptă ca angajamentele să difere de la o țară la alta. Un exemplu propus pentru Uniunea Europeană este acela că alianța ar semnala un angajament reînnoit de a nu renunța la angajamentele de mediu în ceea ce privește subvențiile agricole. În cazul SUA, ideile discutate includ revizuirea politicilor țării privind biocombustibilii și un angajament mai puternic de a reduce consumul de carne și lactate de rumegătoare.

Militanții speră că țările vor începe sprijine noua coaliție. Kenya, Nigeria și Rwanda se numără printre țările africane pe care aceștia speră să le convingă să susțină planul, în timp ce țările și blocurile cu venituri mari includ UE, Franța, Finlanda, Germania, Suedia, Regatul Unit și SUA.

Scopul este ca noua alianță să se lanseze în cadrul summit-ului COP27 și ca aceasta să fie susținută de o inițiativă separată de a canaliza finanțarea privată pentru a ajuta țările să plătească angajamentele pentru dezvoltarea unei agriculturi durabile. Cu toate acestea, Stordalen își limitează așteptările cu privire la importanța subiectului alimentelor în cadrul summitul din Egipt. În schimb, ea este de părere că summitul COP28 din Emiratele Arabe Unite pare să fie o oportunitate „mai bună”, deoarece țara s-a angajat deja să integreze acțiunile privind alimentele în planul său climatic conform Acordului de la Paris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.