Acasă Sănătate CEL PUȚIN 1 DIN 7 PERSOANE DIN LUME A SUFERIT DE BOALA...

CEL PUȚIN 1 DIN 7 PERSOANE DIN LUME A SUFERIT DE BOALA LYME

91
0
(c) Edwin Remsberg/Alamy

Potrivit analizelor de sânge, peste 14% dintre oamenii din întreaga lume au contractat boala Lyme, care este transmisă de căpușe.

Atunci când o căpușă infectată mușcă un animal precum un cerb sau un om, aceasta poate transmite o bacterie denumită Borrelia burgdorferi, care este cauza principală a bolii Lyme. Simptomele, care includ febră, dureri de cap, erupții cutanate și stare de slăbiciune, pot apărea la un interval ce variază de la câteva zile până la câteva săptămâni după mușcătura de căpușă. Deși majoritatea cazurilor de boală Lyme pot fi tratate cu antibiotice, în lipsa unei intervenții, agentul patogen poate provoca leziuni de lungă durată și inflamații în întregul corp.

Boala Lyme, care a fost identificată pentru prima dată în anul 1975, a devenit cea mai comună boală zoonotică transmisă de căpușe din lume. Pentru a concepe strategii mai bune de prevenire, va fi nevoie mai întâi de o înțelegere mai clară a prevalenței acesteia.

În acest scop, Yan Dong și colegii săi din cadrul Universității de Medicină Kunming din China au analizat bazele de date realizate în urma studiilor anterioare. Ei și-au restrâns căutarea la 89 de studii efectuate în perioada ianuarie 1984-decembrie 2021. Acestea au inclus mostre de sânge prelevate de la peste 150.000 de persoane.

După aceea, cercetătorii au analizat în mod specific prezența anticorpilor împotriva B. burgdorferi în sânge, care indică o infecție curentă sau anterioară cu boala Lyme. Rezultatele au arătat faptul că rata globală a infecției cu boala Lyme este de 14,5%.

În cadrul analizei au fost identificate trei regiuni cu o rată ridicată de apariție a bolii Lyme: Europa Centrală (20,7%), Asia de Est (15,9%) și Europa de Vest (13,5%). Cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Caraibe, Asia de Sud și Oceania (sub 5%), în timp ce America de Nord a avut o rată de infecție de puțin peste 9%.

Persoanele cu cel mai mare risc de infectare au fost bărbații cu vârste mai mari de 50 de ani care locuiesc în zonele rurale din emisfera nordică și care au ocupații ce implică desfășurarea activității în aer liber sau în contact strâns cu animalele.

În urma analizei s-a mai arătat faptul că infecțiile cu boala Lyme au devenit mai frecvente în timp. Încălzirea globală poate permite căpușelor să se răspândească în noi regiuni și le poate prelungi durata de viață, crescând astfel șansele ca acestea să transmită agenți patogeni.

„Rezultatele noastre indică faptul că prevalența bacteriei B. burgdorferi în perioada 2010-2021 a fost mai mare decât în ​​perioada 2001-2010”, au declarat autorii studiului. Ei au mai observat faptul că perioadele mai lungi de vară, iernile mai calde și modificările nivelului precipitațiilor ar putea juca un rol important în ceea ce privește răspândirea căpușelor.

Deși vaccinurile împotriva bolii Lyme se află în prezent în diferite etape de testare, niciunul nu a fost încă aprobat pentru utilizare umană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.