Acasă Stil de Viață CUM REDUCI IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR PRIN ADOPTAREA MODEI DURABILE?

CUM REDUCI IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR PRIN ADOPTAREA MODEI DURABILE?

72
0
(c) Oreolife/Alamy

Dacă garderoba ta conține articole de îmbrăcăminte pe care le-ai cumpărat de pe stradă la un cost relativ scăzut, ești un participant în industria fast-fashion (moda rapidă). Dar nu trebuie să te simți prea vinovat. Toată lumea are nevoie de haine și moda durabilă poate fi complicată. Cu puține cunoștințe, totuși, există lucruri pe care cu toții le putem face pentru a arăta bine fără eticheta de protejare a mediului.

Primul pas este să gândim pe termen lung, susține Kirsi Niinimäki din cadrul Universit Aalto din Espoo, Finlanda: „Timpul scurt de utilizare a articolelor de îmbrăcăminte este cu adevărat dăunător pentru mediu”.

Ea vă sugerează să începeți prin a aprecia ceea ce aveți. Treceți prin garderoba proprie și scoateți toate articolele de îmbrăcăminte uitate de mult pe care le puteți folosi din nou.

Dacă doriți o schimbare de look sau aveți nevoie de un anumit articol vestimentar, luați în considerare utilizarea târgurilor de vechituri, cumpărarea second-hand sau organizarea de evenimente de schimb de haine cu prietenii. Aplicațiile și site-urile web care îți permit să închiriezi haine de la alte persoane și folosirea mai mult timp a propriilor articole prin închirierea lor, sunt din ce în ce mai frecvente. Unele etichete de modă lucrează și cu producătorii aplicațiilor, așa că puteți închiria haine direct de la ei, cu controlul de calitate care vine cu el.

Cumpărăturile pentru haine noi necesită o schimbare de mentalitate, departe de momeala economică a modei rapide. „Dacă cumpărați ceva nou, priviți articolele de îmbrăcăminte ca pe o investiție”, spune Niinimäki. „Gândește-te la calitate și dacă stilul este ceva pe care îl putem folosi pentru mai mult timp.” Multe companii oferă un serviciu de reparații. „Ca și consumatori, cred că ne putem educa un pic mai mult despre îmbrăcăminte și fibrele din care sunt făcute”, spune ea.

Odată ce un articol este în garderoba ta, felul în care îl îngrijești poate face diferența. „Există vechea zicală, cumpără mai bine, cumpără mai puțin”, spune Jaki Love, director de inovare și sustenabilitate la UKFT (Asociația de modă și textile din Marea Britanie). „Majoritatea impacturilor negative ale modei au loc de fapt după vânzare, astfel încât consumatorii au posibilitatea de a reduce acest impact prin modul de reutilizare.”

Așadar, spălați îmbrăcămintea cu moderație, evitați uscarea rapidă a rufelor și călcați hainele doar atunci când este necesar, pentru a reduce cantitățile de apă, energie și detergent implicate.

„Când vine vorba de eliminare, dacă un articol de îmbrăcăminte este în starea de a putea fi purtat de altcineva, returnați-l pe piață. Dacă este într-adevăr un deșeu, găsește un loc care acceptă deșeurile textile.”

De asemenea, este important să puneți la îndoială orice afirmații pe care le citiți pe etichete sau în magazine, care pot induce în eroare. Un raport recent al Fundației Changing Markets din Țările de Jos a constatat că programele de certificare concepute pentru a reduce impactul poluării industriei modei pot avea un efect negativ, conducând la un consum mai mare, poluare și utilizare a combustibililor fosili.

Există câteva resurse la îndemână care vă vor ajuta să treceți peste trenduri. Fashion Transparency Index clasează 250 dintre cele mai mari mărci de modă și retaileri din lume, în funcție de informațiile pe care le dezvăluie despre politicile lor de mediu și sociale. De asemenea, puteți verifica acreditările ecologice, sociale și de bunăstare a animalelor ale unei mărci de îmbrăcăminte în directorul Good On You. În cele din urmă, atunci când cumpărați ceva nou, trebuie să vă puneți trei întrebări, spune Mart Drake-Knight, fondatorul brandului de îmbrăcăminte sustenabil Teemill din Marea Britanie: „Cine a fabricat-o? Din ce este făcută? Și unde va ajunge când termin cu ea?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.