Acasă Sănătate PREDISPOZIȚIA PERSOANELOR MAI ÎNALTE LA ANUMITE BOLI

PREDISPOZIȚIA PERSOANELOR MAI ÎNALTE LA ANUMITE BOLI

101
0
(c) GiulianiBruno/Shutterstock

Persoanele mai înalte prezintă un risc mai crescut în ceea ce privește dezvoltarea bolilor nervoase, de piele și de inimă. Descoperirile sugerează că înălțimea unei persoane ar putea fi folosită ca factor de risc pentru a prioritiza testele de screening.

Înălțimea unei persoane este determinată de miile de variante de gene și de factorii de mediu, precum statutul socioeconomic. Deși în cadrul cercetărilor anterioare s-a încercat separarea acestor efecte și au fost analizate doar genele pentru a estima „înălțimea prezisă genetic” a unei persoane, care a fost legată de aproximativ 50 de boli, legăturile dintre înălțime și multe alte boli au fost neexplorate.

În prezent, Sridharan Raghavan și colegii acestuia din cadrul Universității din Colorado au analizat datele colectate de la 323.793 foști membri ai forțelor armate americane care s-au înscris într-un program de cercetare conceput pentru a explora legăturile dintre gene, factorii de mediu și boli.

Echipa a analizat 3290 de variante de gene despre care se știe că influențează înălțimea și a studiat asocierea lor cu peste 1000 de trăsături clinice. Astfel, aceștia au putut confirma faptul că o persoană cu o înălțime prezisă genetic mai mare are un risc crescut de fibrilație atrială (palpitații cardiace) și o predispoziție la probleme circulatorii. De asemenea, ei au descoperit faptul că variantele genelor persoanelor mai înalte au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta leziuni ale nervilor și infecții ale pielii și oaselor.

„Am folosit înălțimea prezisă genetic pentru a identifica condițiile asociate cu înălțimea. Cu alte cuvinte, am identificat condițiile care nu erau probabil asociate în mod fals cu înălțimea din cauza corelațiilor cu alți factori, care afectează atât înălțimea, cât și o afecțiune clinică”, a declarat Raghavan,

Ulterior, echipa a confirmat faptul că aceste afecțiuni au aceleași asocieri cu înălțimea efectivă măsurată a participanților, sugerându-se că măsurarea înălțimii ar putea fi o modalitate rapidă și ușoară de a determina riscul de apariție a unor boli.

„Cu cât ești mai înalt, cu atât riscul ar fi mai mare. Înălțimea prezisă genetic și înălțimea măsurată sunt bine corelate. Descoperirile noastre reprezintă un prim pas spre includerea înălțimii în evaluarea riscului de boală. Prin determinarea înălțimii unei persoane putem identifica anumiți factori de risc”, a adăugat Raghavan.

„O implicație potențială a acestui studiu este aceea că unele teste legate de sănătate pot fi făcute în principal pentru persoanele care sunt… foarte înalte. Totuși, înainte de a utiliza astfel de teste în practica clinică vor fi necesare mai multe cercetări”, a declarat Tamar Sofer din cadrul Harvard T. H. Chan School of Public Health.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.