Acasă Spațiu și Astronomie DESCOPERIREA UNUI PULSAR CARE SE ROTEȘTE MAI ÎNCET DECÂT AR TREBUI

DESCOPERIREA UNUI PULSAR CARE SE ROTEȘTE MAI ÎNCET DECÂT AR TREBUI

84
0
(c) Shutterstock/NASA images

Un pulsar care se rotește doar o dată la 76 de secunde ridică întrebări cu privire la perioada în care aceste rămășițe de stele pot rămâne active.

În urma exploziei unei stele uriașe poate rămâne un nucleu dens sub forma unei stele neutronice. Dacă miezul este foarte magnetizat și se rotește rapid, atunci acesta poate trimite impulsuri regulate de emisii radio. Aceste corpuri sunt cunoscute sub numele de pulsari.

Manisha Caleb și colegii acesteia din cadrul Universității din Manchester, Marea Britanie, au descoperit un pulsar deosebit de ciudat numit PSR J0901-4046 folosind o serie de observații făcute cu ajutorul radiotelescopului MeerKAT din Africa de Sud.

Obiectul, care este situat la aproximativ 1000 de ani lumină de Pământ, se rotește mult mai lent decât orice pulsar activ cunoscut, trimițând un impuls obișnuit de 300 de milisecunde la fiecare 76 de secunde.

„Acesta este un tip foarte neobișnuit de stea neutronică care emite unde radio. Pulsarul se află în ceea ce numim „cimitirul stelelor neutronice”, o zonă în care nu ne așteptăm ca acesta să mai emită impulsuri. Este ca o stea zombie”, a declarat Caleb.

De obicei, pulsarii se rotesc o dată la 0,25 până la 2 secunde. Totuși, pe măsură ce îmbătrânesc, aceștia își pierd din energie și se rotesc mai lent. În cele din urmă, ei încetează să emită impulsuri și devin stele neutronice obișnuite. Limita la care acest lucru se întâmplă este cunoscută sub numele de „linia morții”.

Descoperirea dublează cu mult recordul anterior în ceea ce privește cea mai mică viteză a unui pulsar, care era o rotație la 23 de secunde. „Așadar, înțelegerea noastră cu privire la linia morții ar putea să fie revizuită”, spune Caleb.

„Faptul că steaua este încă un pulsar contrazice unele modele teoretice”, a declarat Cole Miller din cadrul Universității din Maryland, College Park.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.