Acasă Sănătate DETECTAREA EMFIZEMULUI PULMONAR ÎN CAZUL PERSOANELOR DE CULOARE DIN SUA

DETECTAREA EMFIZEMULUI PULMONAR ÎN CAZUL PERSOANELOR DE CULOARE DIN SUA

73
0
(c) ATS/Getty Images

Bărbații de culoare din SUA cu vârste de peste 50 de ani pot avea o șansă de apariție a emfizemului pulmonar de peste 6 ori mai mare decât bărbații albi de aceeași vârstă atunci când testele pentru analizarea funcției pulmonare arată că aceștia au o capacitate mai bună decât cea normală. Descoperirile evidențiază necesitatea de a elimina calculele care țin cont de rasă în cadrul testelor medicale pentru a aborda inegalitățile în materie de sănătate.

„A fost surprinzător să vedem aceste rate considerabile de emfizem în cazul bărbaților de culoare care păreau să aibă o funcție pulmonară peste nivelul normal. Este o mare diferență dacă cineva este sau nu diagnosticat cu funcție pulmonară slabă față de o persoană căreia i se spune că are o funcție pulmonară normală sau peste pragul normal. Acest lucru influențează recomandările date de către clinician”, a declarat Gabrielle Liu din cadrul Universității Northwestern din Chicago.

Emfizemul este o afecțiune ireversibilă, în care alveolele din plămâni sunt deteriorate de substanțele chimice toxice inhalate în timpul consumului de tutun sau din aerul poluat, provocând dificultăți de respirație. Diagnosticul implică teste care evaluează capacitatea unei persoane de a inspira și expira, iar tratamentele actuale oferă ameliorarea simptomelor prin medicamente care dilată căile respiratorii.

Cu toate acestea, testele standard ale funcției pulmonare utilizate de medici pentru a evalua sănătatea plămânilor sunt calibrate în funcție de rasa unei persoane, pe baza ideilor nefondate că există diferențe biologice inerente între oamenii din diferite grupuri etnice.

Liu și colegii ei au analizat date medicale prelevate de la un număr de 2674 de oameni albi și de culoare din SUA cu vârste de peste 50 de ani, care au luat parte la un studiu separat asupra bolilor cardiovasculare. Prin analizarea fotografiilor plămânilor participanților, care au fost făcute în anul 2010, și rezultatele testelor de respirație ajustate în funcție de etnie, pe care participanții le-au efectuat în anul 2015, echipa a stabilit precizia testelor funcției pulmonare în ceea ce privește detectarea emfizemului.

Ei au descoperit faptul că 12,2% dintre bărbații de culoare care au fost clasificați în anul 2015 ca având o funcție pulmonară peste nivelul normal aveau, de fapt, emfizem, care a apărut clar în imaginile pulmonare realizate în anul 2010. În schimb, doar 2% dintre bărbații albi, care au fost clasificați în anul 2015 ca având o funcție pulmonară peste nivelul normal, au avut, de fapt, emfizem.

„Din cauza faptului că emfizemul este ireversibil și având în vedere diferența de cinci ani dintre semnele vizibile de emfizem provenite din imaginile pulmonare și testele funcției pulmonare, este posibil ca studiul nostru să subestimeze numărul de cazuri de emfizem care au fost omise”, spune Liu.

Ulterior, echipa a eliminat ajustările bazate pe rasă aplicate datelor de testare pulmonară colectate în anul 2015. Procedând astfel, problema a fost eliminată: niciun bărbat de culoare cu emfizem nu a fost clasificat incorect ca având o funcție pulmonară peste nivelul normal.

„Cred că dovezile arată că trebuie să încetăm să mai folosim ajustările de rasă în cadrul testelor pulmonare. În ultimii câțiva ani, dovezile s-au înmulțit, iar acestea contribuie la disparitățile rasiale în domeniul asistenței medicale”, a declarat Liu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.