Acasă Gadget-uri PRINTAREA 3D A UNOR CODURI QR INVIZIBILE

PRINTAREA 3D A UNOR CODURI QR INVIZIBILE

84
0
(c) New Scientist

Cu ajutorul unei tehnici de imprimare 3D se pot încorpora etichete invizibile în obiecte. Procesul ar putea fi folosit pentru a păstra comoditatea codurilor QR fără a le face vizibile, precum și pentru a transforma obiecte simple în controlere pentru jocuri video.

Etichetele, precum codurile QR, pot fi folosite pentru a furniza informații atunci când sunt scanate. Informațiile pot fi diverse, de la meniul unui restaurant și până la detalii despre obiect. De asemenea, etichetele pot ajuta un robot aflat într-un depozit să știe ce să facă cu obiectul respectiv.

Mustafa Doga Dogan și colegii acestuia din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts au creat o metodă de a utiliza tehnologia de imprimare 3D simplă și accesibilă pentru a introduce etichete invizibile în obiecte. Etichetele lor, denumite InfraredTags, sunt imperceptibile pentru oameni, dar pot fi citite de o cameră cu infraroșu, precum cele care pot fi atașate la un smartphone.

„Atunci când mergem la restaurante trebuie să fotografiem un cod QR pentru a vedea meniul. Cum putem face din asta o experiență mai simplă? Cum ar fi dacă aceste coduri urâte și mari nu ar mai fi vizibile pe obiecte?” a declarat Dogan. Cu ajutorul InfraredTags, restaurantele ar putea comanda vaze cu flori sau pahare pe care să fie imprimate 3D coduri QR invizibile.

Tehnica se bazează pe un plastic special care este lipsit de textură pentru ochiul uman, dar care are creste și margini clare atunci când este privit folosind lumină infraroșie. Golurile din această textură sunt imprimate într-un anumit model care poate fi apoi convertit într-o imagine alb-negru folosind software-ul creat de echipă și procesat ca o etichetă vizibilă normală.

„Aplicațiile etichetelor infraroșii merg dincolo de meniurile restaurantelor”, a declarat Dogan. Echipa a testat modul în care o roată din plastic pe care a fost imprimat 3D o astfel de etichetă poate ajuta la virarea unei mașini într-un joc video. Acest sistem a folosit o cameră cu infraroșu, care urmărește modul în care eticheta se mișcă în spațiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.