Acasă Planeta Pământ DEFRIȘĂRILE RECORD DIN PĂDUREA AMAZONIANĂ

DEFRIȘĂRILE RECORD DIN PĂDUREA AMAZONIANĂ

94
0
(c) Lalo de Almeida/Folhapress/Panos

Conform unei analize realizate cu ajutorul sateliților, pădurea tropicală amazoniană din Brazilia a suferit cea mai mare rată de defrișare din luna aprilie 2016 și până în prezent.

De la an la an, zona defrișată aproape s-a dublat: de la 579 de kilometri pătrați în luna aprilie 2021 la 1012 de kilometri pătrați în luna aprilie 2022. „Pierderile sunt sumbre”, a declarat Tasso Azevedo, fostul șef al serviciului forestier din Brazilia.

Distrugerea vine după câțiva ani de creștere a ratei de defrișare sub președintele Jair Bolsonaro, care a susținut faptul că Brazilia are dreptul de a exploata pădurea, un punct fierbinte al biodiversității și un rezervor esențial pentru emisiile de carbon. Conform analizelor, în Brazilia s-a înregistrat aproximativ 40% din pierderea acoperirii forestiere de la tropice din anul 2021.

„Defrișările continue sunt rezultatul direct al sabotajului președintelui Bolsonaro asupra aplicării legii de mediu în Brazilia”, a declarat André Freitas din cadrul Greenpeace Brazilia. El a adăugat faptul că doar 2% din alertele de defrișare au fost investigate de autorități în ultimii ani.

Mark Parrington din cadrul programului european Copernicus de observare a Pământului a declarat faptul că sateliții au detectat la sfârșitul lunii aprilie 2022 emisii produse de incendii peste medie, adică începutul „sezonului” de defrișare.

Ritmul accelerat al defrișărilor vine în ciuda faptului că guvernul Braziliei a promis că va opri aceste practici până în anul 2030, într-un angajament important făcut în cadrul summit-ului climatic COP26 din anul 2021.

Pierderile apar înaintea lunilor în care are loc, de obicei, cea mai mare parte a defrișărilor. În luna aprilie, pădurea tropicală este încă în sezonul ploios. În consecință, sunt aprinse mai puține incendii pentru a curăța terenul cu scopul de a facilita creșterea vitelor și alte activități agricole.

Cifrele defrișărilor ar trebui tratate cu o oarecare prudență, deoarece acestea provin din programul prin satelit DETER al agenției spațiale braziliene. Acesta este un sistem cu o rezoluție relativ scăzută, conceput pentru a ajuta autoritățile să descopere tăierile ilegale de arbori, și nu un program de înaltă rezoluție, care urmărește modificările anuale ale acoperirii forestiere.

De asemenea, pădurile aflate la mii de kilometri nord au fost sub presiune în ultimele săptămâni, sezonul incendiilor de vegetație începând cu pădurile boreale care înconjoară Arctica.

În urma incendiilor, conducerea regiunii ruse Omsk a declarat stare de urgență, iar Parrington a declarat faptul că și alte câteva districte din Siberia, inclusiv Tyumen și Novosibirsk, au prezentat niveluri de emisii provocate de incendii peste medie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.