Acasă Planeta Pământ 8 DINTRE CELE MAI IMPRESIONANTE IMAGINI ALE MELCILOR DE MARE

8 DINTRE CELE MAI IMPRESIONANTE IMAGINI ALE MELCILOR DE MARE

1092
0
© Magnus Lundgren/Wild Wonders of China/naturepl.com

Melcul de frunze – asemănător cu oaia (Costasiella kuroshimae)

© Steven Kovacs/BluePlanetArchive.com

Acesta reprezintă una dintre cele peste 4.700 de specii cunoscute de melci de mare care se regăsesc frecvent în oceane. Cunoscut sub numele de melc de frunze (Costasiella kuroshimae), acesta trăiește în jurul recifelor de corali unde se hrănește cu alge.

Culoarea verde se datorează alimentației acestuia, acest melc reținând cloroplastele algelor și încorporându-le în pielea sa, unde acestea continuă procesul de fotosinteză. Această încorporare a cloroplastelor, numită „cleptoplastie”, hrănește melcii de frunze atunci când nu există alimente în jur lor.

Gastropodul marin Cyerce nigricans

© Magnus Lundgren/Wild Wonders of China/naturepl.com

Melcii de mare există într-o varietate uimitoare de culori și forme. „Frumusețea geometrică a acestora este uimitoare”, a declarat Heather Buttivant, autorul cărții „Rock Pool: Extraordinary Encounters Between The Tides”.

Mulți melci, inclusiv acest gastropod (Cyerce nigricans), sunt acoperiți de un strat numit „cerată”. Când se simte amenințată, această specie eliberează o parte din această substanță pentru a distrage inamicul și pentru a fugi.

Limacșii de mare urmează trasee chimice pentru a găsi hrană și perechi, „degustând” apa cu o pereche de organe, numite „rinofori”, situate pe capul acestora. În cazul acestei specii, rinoforii sunt bifurcați precum limba unui șarpe, pentru a ajuta la detectarea direcției din care vine un miros.

Melcul banană (Notodoris minor)

Camuflaj neon © Reinhard Dirscherl/FLPA

Neavând cochilii exterioare protectoare, melcii de mare au evoluat în diferite moduri pentru a evita să fie mâncați. Limaxul de mare (Notodoris minor) trăiește în jurul recifelor de corali, iar culoarea sa are rol de camuflaj: atunci când se deplasează spre un burete galben de mare, care este mâncarea sa preferată, acesta devine greu de observat.

Pe de altă parte, modelele diverse ale multor melci de mare avertizează prădătorii, deoarece corpul lor este plin de substanțe chimice nocive. Unii melci de mare își produc ei însuși toxinele, pe când alții le obțin din hrana lor.

Melcul banană aparține unui grup de melci de mare numit Doridoidea. Aceste animale prezintă un strat exterior neted și branhii asemănătoare unor pene care sunt lipite de spatele acestora..

Nembrotha lineolata  (Nembrotha lineolata)

© Alex Mustard/naturepl.com

Limacșii de mare sunt „hermafrodite simultane”. Fiecare individ prezintă organe sexuale feminine și masculine, dar nu se pot împerechea cu ei înșiși.

Risbecia tryoni și Knoutsodonta jannae

Risbecia tryoni © Constantinos Petrinos/naturepl.com

După ce s-au împerecheat, melcii de mare depun ouă. Unele specii depun doar câteva ouă, în timp ce altele depun mii sau milioane, adesea sub forma unor panglici în spirală, cum ar fi Risbecia tryoni, sau uneori în compartimente separate, precum în cazul Knoutsodonta jannae.

Knoutsodonta jannae © Alex Mustard/naturepl.com

Flabellina nobilis

© Alex Mustard/naturepl.com

Acest melc de mare (Flabellina nobilis) din Atlanticul de Nord se hrănește cu tentaculul înțepător al unui hidroid în formă de floare (o specie înrudită cu meduzele și coralii) fără a fi înțepat. Gura, gâtul și stomacul său sunt căptușite cu un material dur, numit chitină.

Melibe leonine

© Alex Mustard/naturepl.com

Melibe leonine este un melc de mare diferit. Găsindu-se pe coasta Pacificului din America de Nord, acesta prezintă o formațiune spectaculoasă, la care sunt atașate mai multe tentacule.

Când un animal mic, planctonic înoată pe lângă acesta și atinge tentaculele, formațiunea se închide rapid și prinde prada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.