Acasă IA și VR UTILIZAREA INTELIGENȚEI ARTIFICIALE PENTRU A CREA BETON CU EMISII SCĂZUTE DE CARBON

UTILIZAREA INTELIGENȚEI ARTIFICIALE PENTRU A CREA BETON CU EMISII SCĂZUTE DE CARBON

98
0
(c) Meta

Compania-mamă a Facebook, Meta, a utilizat inteligența artificială (IA) pentru a dezvolta un nou mod de a crea betonul. Oficialii companiei Meta susțin că betonul obținut produce cu 40% mai puține emisii de carbon decât amestecurile standard și îl folosește deja în cel mai recent centru de date al său. Totuși, experții din acest domeniu susțin că amestecurile de beton cu emisii similare sunt deja utilizate în Europa și că folosirea acestuia la construirea de clădiri noi este incompatibilă cu reducerea poluării cu carbon.

Meta investește foarte mult în cercetarea IA, inclusiv în construirea celui mai puternic supercomputer specific IA din lume. Obiectivele sale principale sunt de a dezvolta instrumente mai bune de recunoaștere a vorbirii, de a traduce automat între diferite limbi și de a ajuta la construirea unui metavers virtual 3D. De asemenea, Meta utilizează inteligența artificială pentru a lucra la proiecte precum producția de beton.

Oficialii companiei susțin că acest material de construcție reprezintă o contribuție majoră la reducerea amprentei sale de carbon, deoarece construiește centre de date în întreaga lume pentru serviciile sale online. Producția și utilizarea betonului sunt responsabile pentru aproximativ 8% din emisiile globale de carbon.

Betonul standard este obținut printr-un amestec de ciment și un agregat, cum ar fi pietrișul, amestecat cu apă. Betonul comercial poate conține zeci sau chiar sute de ingrediente pentru a obține rezistența sau durabilitatea dorită. Cimentul este responsabil pentru o mare parte a emisiilor de carbon ale betonului. Prin urmare, există alternative cu o amprentă de carbon mai mică, dar încă semnificativă, cum ar fi cenușa zburătoare, un produs secundar al arderii cărbunelui, și zgura, care este un produs secundar al producției de oțel.

Pentru a antrena un model IA în a găsi rețeta optimă pentru o anumită utilizare, cercetătorii Meta au folosit o resursă care conține o listă cu diferite proprietăți pentru 1030 de amestecuri diferite de beton, numită Setul de Date privind Rezistența la Compresiune a Betonului. Această bază de date include rezistența fiecărui beton, după întărire la un interval de timp de o săptămână și o lună, și amprenta sa de carbon. Modelul IA a reușit apoi să compare toate amestecurile posibile de beton și să găsească exemple care se potrivesc cu o rezistență minimă dată, dar care au și cele mai scăzute emisii posibile.

Cercetătorii din cadrul Meta au luat în considerare cele mai promițătoare cinci amestecuri și le-au testat într-un laborator. În cadrul unei postări pe blog, compania a declarat că descoperirea manuală a unor astfel de amestecuri ar fi o provocare, dar abordarea acestei probleme prin intermediul IA a finalizat sarcina „în câteva săptămâni”. În cadrul unei lucrări care evidențiază cercetarea, autorii susțin că a obține astfel de amestecuri „împinge granița creativității umane”.

Walter Kaufmann, cercetător în cadrul Institutului Federal Elvețian de Tehnologie din Zürich, susține că reducerea pretinsă a emisiilor de carbon este calculată în comparație cu un beton realizat din ciment Portland pur, produs în întregime cu energie din combustibili fosili și fără material de înlocuire. „Mă îndoiesc că acesta este standardul industriei americane din prezent – ar fi jenant dacă ar fi”, a declarat acesta.

„Amestecurile pentru beton, obținute prin intermediul IA, sunt cu siguranță eficiente, dar nu chiar inovative. În vestul Europei, betoanele similare cu cel la care se face referire ca „standard industrial” în lucrare au încetat să fie folosite în urmă cu 25 de ani. Emisiile noilor betoane descrise în lucrare corespund, în esență, cu betonul mediu elvețian în ceea ce privește emisiile din prezent”, susține Kaufmann.

Unul dintre noile amestecuri de beton este utilizat în părți limitate ale noului centru de date Meta din DeKalb, Illinois. „Pe baza unei evaluări a ciclului de viață a designului tipic al centrului nostru de date, am ajuns la concluzia că betonul contribuie semnificativ la emisiile noastre de carbon încorporate și, prin urmare, sunt necesare soluții cu emisii scăzute de carbon pentru beton”, a declarat Julius Kusuma, cercetător în cadrul Meta.

Phil Purnell din cadrul Universității din Leeds, Marea Britanie, susține că minimizarea conținutului de ciment din beton a reprezentat un obiectiv al producătorilor de ceva timp, deoarece este cea mai scumpă parte a amestecului, iar reducerea la minimum a emisiilor de carbon înseamnă, în realitate, să nu se creeze clădiri noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.