Acasă Planeta Pământ REPLICAREA MAGNETOSFEREI PĂMÂNTULUI CU AJUTORUL UNOR LASERE ȘI MAGNEȚI

REPLICAREA MAGNETOSFEREI PĂMÂNTULUI CU AJUTORUL UNOR LASERE ȘI MAGNEȚI

81
0
(c) Shutterstock / vchal

Cercetătorii au recreat în laborator câmpurile magnetice care înconjoară unele planete, precum Pământul, la un nivel mult mai redus. Modelul 3D ar putea ajuta la determinarea modului în care vremea spațială afectează sateliții.

„Orice obiect magnetizat care este scufundat într-un flux de particule încărcate electric va afecta mișcarea acelor particule. Regiunea din jurul acelui obiect se numește magnetosferă. Pământul are o magnetosferă care acționează ca un scut împotriva particulelor emise de Soare, cunoscute sub numele de raze cosmice. În cazul Pământului, magnetosfera controlează toate tipurile de raze spațiale și de evenimente precum aurore boreale și protejează sateliții spațiali”, a declarat Derek Schaeffer din cadrul Universității Princeton.

În prezent, Schaeffer și colegii săi au dezvoltat un model 3D care poate recrea aceste magnetosfere în miniatură. „Fizica funcționează în mai multe dimensiuni și asta ne oferă o reprezentare mai bună a ceea ce se întâmplă de fapt într-o magnetosferă”, a declarat acesta.

Cercetătorii au folosit un echipament din cadrul Universității din California, Los Angeles, denumit Large Plasma Device, care i-a ajutat să mimeze câmpul magnetic existent în întregul sistem solar. În același timp, un laser cu ardere rapidă a creat plasme care au replicat vânturile solare ce conțin particule încărcate cu mișcare rapidă. După aceea, un mic magnet în formă de gogoașă a acționat ca un corp planetar magnetic, precum Pământul, care orbitează în jurul Soarelui.

„Studierea sistemului permite echipei să exploreze comportamentul magnetosferelor în spațiul 3D. Vânturile solare deformează și comprimă câmpul magnetic. Acestea stau la baza multor alte fenomene spațiale”, a declarat Schaeffer.

Lucrarea este o îmbunătățire față de modelele anterioare de laborator 1D ale magnetosferelor. „Deși studierea magnetosferelor planetelor ar putea fi realizată și în mod direct, prin trimiterea unor nave spațiale pentru colectarea de date, acest lucru este dificil din punct de vedere logistic. Nu există foarte multe nave spațiale care pot face acest lucru și este nevoie de mult timp pentru a eșantiona o mulțime de părți diferite ale magnetosferei. Noul model de magnetosferă va fi util pentru cercetătorii care doresc să-și testeze modelele teoretice.. Acest lucru i-ar putea ajuta să determine comportamentul sateliților în spațiu”, a declarat Schaeffer.

„Acest tip de experiment oferă o modalitate interesantă și directă de a analiza fizica interacțiunii dintre vânturile stelare și o planetă magnetizată. Totuși, nu sunt sigur cât de utilă va fi modelarea fenomenelor mai complexe observate în cadrul magnetosferelor, precum aurorele”, a declarat Steve Milan din cadrul Universității din Leicester, Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.