Acasă Spațiu și Astronomie TEMPERATURA PLANETEI NEPTUN

TEMPERATURA PLANETEI NEPTUN

135
0
(c) NASA/JPL-Caltech/Kevin M. Gill

În urma analizării observațiilor care datează din anul 2003 s-a observat faptul că temperatura în emisfera sudică a lui Neptun a scăzut, în ciuda faptului că aceste măsurători au fost făcute la începutul perioadei de vară a planetei.

(c) M. Roman/ESO

Michael Roman și colegii acestuia din cadrul Universității din Leicester, Marea Britanie, au examinat datele prelevate de la câteva dintre cele mai mari telescoape din lume pentru a afla modul în care temperatura lui Neptun s-a schimbat în ultimii 17 ani.

„Datorită faptului că am făcut observații în perioada de vară de pe Neptun ne-am așteptat ca temperaturile să devină mai mari în timp. Totuși, am observat o scădere cu 8°C pe parcursul a 15 ani”, a declarat Roman.

În urma analizării observațiilor a fost descoperit încă un lucru neobișnuit în apropierea polului sudic al planetei. Între anii 2018 și 2020, acea zonă s-a încălzit cu aproximativ 11°C, o schimbare neașteptat de rapidă, dat fiind faptul că Neptun face o rotație completă în jurul Soarelui în 165 de ani pământeni. „Un sezon pe Neptun durează peste 40 de ani, așa că ne-am aștepta ca aceste schimbări să fie mult mai graduale”,  declarat Roman.

Motivul pentru care aceste două schimbări opuse au loc nu este cunoscut. „Deși încălzirea rapidă s-ar putea datora pur și simplu vremii (o încălzire similară a fost observată pe Saturn în timpul formării unei furtuni uriașe la polul său nord), răcirea pe termen lung este un fenomen care ar putea avea cauze mai complexe”, a adăugat Roman.

Scăderea temperaturii putea fi legată fie de ciclul de 11 ani al activității solare, care poate afecta compoziția chimică a atmosferei planetei, fie de un proces sezonier, pe care cercetătorii nu îl înțeleg pe deplin.

„Din cauza lungimii anotimpurilor neptuniene, ar putea trece ceva timp până să ne dăm seama de fenomenul care a cauzat aceste schimbări ciudate ale climei planetei. Avem aproximativ 100 de imagini de înaltă calitate cu Neptun pe o perioadă de 17 ani. Toate acestea însumează mai puțin de jumătate de sezon. Avem nevoie de mai multe decenii de observații pentru a rezolva cu adevărat acest mister”, a declarat Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.