Acasă Robotică ROBOTUL CARE POATE ÎMBRĂCA UN MANECHIN

ROBOTUL CARE POATE ÎMBRĂCA UN MANECHIN

56
0
(c) Zhang et al. (2022)

Un robot cu două brațe poate să apuce un halat de spital împăturit și să îmbrace un manechin medical întins pe un pat. Deși tehnologia nu este încă pregătită pentru utilizare pe oameni, acesta este un pas experimental către asistente artificiale din spitale.

Fan Zhang și Yiannis Demiris din cadrul Colegiului Imperial din Londra și-au testat robotul într-un scenariu care a imitat îndeaproape testul Certified Nursing Assistant utilizat în asistența medicală din SUA, în care o asistentă stagiară trebuie să pună un halat cu spatele deschis pe o persoană care nu își poate folosi brațele. Totuși, în cadrul testului, cercetătorii au folosit un manechin conceput pentru pregătirea medicală în locul unei persoane.

Obiectele flexibile, precum halatele, sunt extrem de dificil controlat de către roboți din cauza faptului că forma și dimensiunea lor generală variază dramatic în funcție de modul în care sunt apucate. În loc să încerce să urmărească întreaga rochie, robotul se concentrează doar pe punctele cheie pe care trebuie să le înțeleagă și să le manipuleze.

Cei 2 cercetători au antrenat parțial sistemul de control al robotului folosind o simulare computerizată a problemei înainte de a rula orice încercare fizică. Odată antrenat, robotul a îmbrăcat cu succes manechinul în 90,5% din încercări.

Mehmet Dogar din cadrul Universității din Leeds, Marea Britanie, a declarat faptul că identificarea punctelor cheie ale halatului și ignorarea, în mare măsură, a poziției tuturor celorlalte puncte „pare a fi o abordare bună”. „Atunci când te îmbraci cu propria cămașă, bagi mâna prin mânecă și nu știi exact unde este restul hainei”, a adăugat acesta.

În ciuda acestui fapt, Dogar este de părere că asistentele robotizate sunt o tehnologie aflată încă la început. „Aceste studii de fezabilitate sunt foarte specifice, iar asistentele desfășoară activități mult, mult mai complexe decât cele testate. Dacă luați acest robot și îl puneți într-un spital adevărat, chiar și doar pentru această sarcină, el va eșua de multe ori din cauza variațiilor problemei. Așadar, nu cred că putem spune că asistentele robotizate sunt o tehnologie matură”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.