Acasă Inginerie medicală UTILIZAREA SPERMATOZOIZILOR ARTIFICIALI PENTRU PRODUCEREA UNOR PUI DE ȘOBOLAN

UTILIZAREA SPERMATOZOIZILOR ARTIFICIALI PENTRU PRODUCEREA UNOR PUI DE ȘOBOLAN

133
0
(c) Toshihiro Kobayashi, Ph.D., IMSUT/NIPS

Cercetătorii au folosit în premieră spermatozoizi de șobolan, care au fost generați în laborator cu ajutorul celulelor stem, pentru a produce descendenți fertili. Abordarea ar putea fi adaptată pentru a salva rozătoarele pe cale de dispariție și poate ajuta la producția de spermatozoizi umani artificiali cu scopul de a trata infertilitatea.

Până în prezent, celulele care produc spermatozoizi și ovule, denumite celule germinale, au fost produse doar în laborator și doar pentru șoareci.

Totuși, Toshihiro Kobayashi și colegii acestuia din cadrul Universității din Tokyo au arătat că celulele stem extrase din embrioni de șobolan pot fi cultivate în laborator pentru a produce celule germinale care formează spermatozoizi atunci când sunt implantate în testiculele de șobolan.

După aceea, cercetătorii au colectat spermatozoizii, i-au injectat în ovule și au implantat embrionii fertilizați în femele de șobolan. Aceștia s-au transformat în șobolani adulți sănătoși, care au putut să aibă urmași proprii.

„Până de curând, nu știam suficiente informații despre modul de dezvoltare al celulelor germinale de șobolan pentru a adapta procedura de șoarece pentru șobolani. În prezent, avem mai multe informații despre proteinele și factorii de creștere care sunt necesari pentru a genera celulele germinale de șobolan, astfel încât să putem face această procedură. Sperăm să descoperim principiile comune în generarea spermatozoizilor ale șobolanilor și șoarecilor, care ar putea ajuta la dezvoltarea unor tehnici similare și pentru alte mamifere, precum porcii și oamenii. O astfel de cercetare ar putea fi utilizată pentru a obține o perspectivă asupra modului în care celulele germinale umane se dezvoltă și cauzele posibile ale infertilității. De asemenea, lucrăm pentru a genera în mod artificial ovule de șobolan”, a declarat Kobayashi.

Cu toate acestea, șobolanii și șoarecii sunt mai asemănători între ei decât oamenii, iar producția artificială de spermatozoizi și ovule umane poate fi la câteva decenii distanță.

„Oamenii și primatele non-umane au moduri diferite de dezvoltare a celulelor germinale și o cronologie de dezvoltare mult mai lungă. Așadar, aplicare tehnicii și pentru alte specii ar putea să nu fie neapărat simplă”, a declarat Kotaro Sasaki din cadrul Universității Pennsylvania din Philadelphia.

Din cauza faptului că celulele stem embrionare nu pot fi prelevate de la bărbați adulți, o abordare similară nu poate fi utilizată pentru a genera în mod direct spermatozoizi umani și pentru a trata infertilitatea. În schimb, o abordare mai promițătoare implică transformarea pielii sau a celulelor ovariene în celule stem, care pot fi folosite pentru a produce spermatozoizi și ovule.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.