Acasă Planeta Pământ DE CE SUNT PĂSĂRILE FLAMINGO ROZ?

DE CE SUNT PĂSĂRILE FLAMINGO ROZ?

81
0
(c)

Așa cum se arată în documentarul „Life In Colour” produs de BBC, păsările flamingo tinere etalează pene de culoare gri/alb și își dezvoltă nuanța roz doar după ce adoptă o dietă de creveți și alge albastre-verzi – hrană care probabil ar ucide alte animale.

„Flamingii tind să trăiască în zone umede inospitaliere, relativ îndepărtate – lacuri cu un pH atât de alcalin încât ar putea arde carnea umană. Cu toate acestea, în această apă se află o resursă neexploatată de alimente, precum crustaceele, cianobacteriile și algele diatomee. Toate acestea pot fi periculoase pentru multe alte animale, deoarece conțin substanțe chimice toxice, numite carotenoide”, a explicat dr. Paul Rose, zoolog în cadrul Universității din Exeter.

Deci, cum pot flamingii să mănânce aceste alimente, fără să se îmbolnăvească grav? Datorită metabolismului lor specializat, păsările sunt capabile să proceseze aceste substanțe chimice dăunătoare în ficat, descompunându-le în componente funcționale și pigmenți.

Acești pigmenți sunt cei care, în cele din urmă, colorează penele unui flamingo – și asta nu este tot.

„Pielea lor, mucoasele, gălbenușurile de ou și chiar grăsimea sunt colorate în roz și au culori similare cu portocaliul. De asemenea, merită remarcat că acest lucru funcționează doar cu pigmenții roz – nu poți hrăni cu un colorant alimentar albastru un flamingo și să speri să devină safir”, a declarat Rose.

(c) Getty Images

În timp ce flamingo sunt roz, în primul rând ca un produs secundar al dietei lor, culoarea lor capătă o semnificație specială în timpul sezonului de împerechere.

„Ca flamingo, cu cât ești mai roz, cu atât ești mai sănătos și de calitate – este o reflectare directă a cât de bun ești la prelevarea hranei. Flamingii pot folosi acest lucru pentru a atrage un partener într-un ritual de împerechere”, a adăugat Rose.

Unde trăiesc flamingii?

În total, există șase specii de flamingo: flamingo mare, flamingo chilian, flamingo din Caraibe, flamingo mic, flamingo andin și flamingoul lui James.

După cum sugerează și numele, flamingo mai mare, cu o înălțime de 110 până la 150 cm și o greutate de până la 4 kg, este cel mai mare din grup și este, de asemenea, cel mai răspândit. Această specie poate fi găsită în Africa, sudul Europei, subcontinentul indian și Orientul Mijlociu.

Flamingo din Caraibe, numit și flamingo american, se reproduce în America de Sud și Caraibe, deși aria sa se poate întinde până în regiunile sudice ale Floridei. Este probabil cea mai roz dintre toate speciile de flamingo.

Flamingo chilian, flamingo andin și flamingo lui James trăiesc toate în America de Sud, flamingo chilian ocupând cea mai mare zonă. Aceste trei specii pot fi adesea găsite în aceleași zone și chiar împreună în stoluri.

Flamingo mai mic, cu o înălțime de 80 până la 90 cm și o greutate de 1,2-2,7 kg, este cea mai mică dintre speciile de flamingo și trăiește în Africa sub-sahariană și nord-vestul Indiei.

(c) Getty Images

Pot zbura flamingii?

Chiar dacă sunt păsări destul de mari, flamingii pot zbura. Este nevoie de puțin efort pentru a zbura: de obicei, vor alerga câțiva pași în timp ce bat din aripi pentru a-și crea impuls. Aceștia pot zbura la viteze de 50 până la 60 km/h. Dacă trebuie să călătorească o distanță mare, o vor face noaptea, când este mai rece și sunt mai puțini prădători. Un stol de flamingi poate călători până la 600 km într-o singură noapte. Ei pot zbura la altitudini mari de trei până la patru kilometri.

Care este dansul de împerechere al flamingilor?

Fiecare dintre cele șase specii de flamingo își poartă propriile ritualuri de dans de curte. Dar, deși rutinele lor diferă, toate conțin aceleași mișcări cheie.

Cei mai înalți membri ai coloniei de flamingo (în mod normal, masculii) vor începe petrecerea de dans cu niște „mișcări de cap” – practic își aruncă capul dintr-o parte în alta – deoarece stau foarte înalți și rigizi. La acest semnal, alte păsări de ambele sexe se vor alătura.

„Flamingii nu sunt ca păunii, unde masculul trebuie să impresioneze femela. În cazul de față se vor alătura atât masculii, cât și femelele”, spune Rose.

După aceste mișcări ale capului, rutina devine mai intensă, flamingii realizând apoi câteva mișcări mari de aripi. Dacă devin deosebit de entuziasmați, vor începe să se miște împreună în aceeași direcție.

„Nu cunoaștem procesul exact din spatele alegerii masculine și feminine, dar știm că flamingii se vor asocia în acel grup, în funcție de cine este cel mai bun dansator și cine are cea mai intensă culoare”, spune el.

Cu toate acestea, nu toți flamingii vor fi implicați în acest ritual de dans și multe dintre aceste păsări nu vor fi deloc roz.

„Flamingii, atât masculii cât și femelele, își pot pierde pigmenții roz în afara sezonului de reproducere. Acest lucru se întâmplă deoarece reproducerea este foarte intensă, iar hrana lor este folosită pentru puii lor. În acest timp, culoarea lor albă reprezintă un semn de dezinteres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.