Acasă IT LEGEA CARE AR PUTEA FORȚA O COLABORARE ÎNTRE WHATSAPP ȘI iMESSAGE

LEGEA CARE AR PUTEA FORȚA O COLABORARE ÎNTRE WHATSAPP ȘI iMESSAGE

67
0
(c) Lorenzo Di Cola/NurPhoto/Shutterstock

Uniunea Europeană a aprobat Digital Markets Act (DMA), o propunere de lege despre care se spune că va deschide piața concurenților mai mici și va oferi consumatorilor mai multă libertate în ceea ce privește tehnologia.

În ultimele două decenii, UE a introdus o serie de legi împotriva firmelor de tehnologie care acționează într-un mod monopolist sau inechitabil. Astfel, companii precum Google, Apple şi Microsoft s-au confruntat adesea cu procese. DMA își propune să elimine aceste practici dintr-o singură lovitură.

Deși textul final nu a fost încă lansat, acesta va avea un domeniu larg. Companiile de tehnologie vor trebui să permită unificarea serviciilor cu alte firme concurente, astfel încât persoanele care folosesc WhatsApp sau Facebook Messenger, ambele deținute de compania Meta, să poată comunica fără probleme cu indivizii care folosesc serviciul iMessage al companiei Apple.

De asemenea, oamenii vor avea dreptul de a elimina software-ul preinstalat de pe dispozitivele pe care le cumpără. Astfel, clienții ar putea elimina software-ul Google de pe un laptop vândut de Google sau aplicațiile încorporate de Apple de pe un iPhone.

În plus, companiilor li se va interzice promovarea încrucișată automată a serviciilor lor. De exemplu, în cazul motorului de căutare Google nu se vor putea afișa alte servicii ale companiei, precum YouTube Music, în partea de sus a rezultatelor căutării sau să se retrogradeze concurenții, precum Spotify.

Legea se aplică în cazul companiilor care au valoare de piață de cel puțin 75 de miliarde de euro, cel puțin 45 de milioane de utilizatori lunari și operează o aplicație, un site web sau o rețea socială. Aceasta surprinde candidați evidenți precum Facebook, Google și Apple, dar și companii mai mici, precum Booking.com. Orice companie care va încălca legea ar putea suporta amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală și de până la 20% pentru încălcări repetate.

Deși proiectul de text al actului a fost aprobat provizoriu de Parlamentul European în data de 24 martie, acesta va trebui să fie aprobat oficial atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu. Odată ce se va face acest lucru, va exista un tampon de 20 de zile înainte de intrarea în vigoare, iar regulile vor începe să se aplice șase luni mai târziu.

Din cauza complexității de a oferi servicii diferite într-o țară față de alta, legislația UE este probabil să fie adoptată ca fiind globală de către majoritatea companiilor, ceea ce înseamnă că beneficiile mai multor alegeri ale consumatorilor nu vor fi limitate la nivelul Europei. Un lucru similar s-a întâmplat în cazul Regulamentului general al UE privind protecția datelor, care este conceput pentru a proteja datele consumatorilor: unele țări care colaborează cu UE au adoptat legi similare pentru a eficientiza comerțul, în timp ce unele companii au decis să adopte o politică mai strictă la nivel global pentru a simplifica activitatea.

Deși cea mai mare parte a propunerilor se referă mai mult la practicile de afaceri decât la tehnologie, experții au avertizat că interoperabilitatea serviciilor de mesagerie este un obstacol ingineresc mare. Neil Brown din cadrul firmei de avocatură britanică decoded.legal consideră că există riscul de a compromite criptarea end-to-end oferită în prezent utilizatorilor unor servicii, precum WhatsApp.

Keith Martin din cadrul Universității din Londra a declarat faptul că aproape toate serviciile de mesagerie folosesc aceeași abordare de bază a criptografiei, o tehnică cunoscută sub numele de schimb de chei Diffie-Hellman, dar cu mici modificări.

„În teorie, putem avea în continuare criptare end-to-end dacă toată lumea utilizează protocoale absolut compatibile, ceea ce, în acest moment, nu cred că este posibil. Există o complexitate mare în ceea ce privește compatibilitatea generală a protocoalelor de criptare. Totuși, legea ar putea, fi în cele din urmă, benefică pentru securitate. Cred că standardizarea și controlul sunt un lucru bun. Cred că această propunere de lege ar putea fi un câștig net pentru securitate dacă ea ar conduce la dezvoltarea unor standarde mai sigure”, a declarat Martin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.