Acasă IT SPIONAREA OAMENILOR PRIN INTERMEDIUL CABLURILOR DE FIBRĂ OPTICĂ

SPIONAREA OAMENILOR PRIN INTERMEDIUL CABLURILOR DE FIBRĂ OPTICĂ

126
0
(c) Russell Kord/Alamy

Cablurile de fibră optică, precum cele utilizate în infrastructura de internet, ar putea fi folosite pentru interceptări. Un dispozitiv care poate identifica mici modificări ale semnalelor trimise prin cabluri poate detecta cuvintele rostite de la peste un kilometru distanță.

Fibrele optice folosesc fascicule de lumină pentru a transporta date în întreaga lume, atât prin subteran, cât și prin oceane. Anterior, cercetătorii au descoperit faptul că aceste cabluri pot fi folosite și ca senzori (de exemplu, pentru a detecta cutremure și a urmări balenele). În prezent, Bo Wang și colegii acestuia din cadrul Universității Tsinghua din China au construit un dispozitiv care folosește fibre optice pentru a asculta oamenii care vorbesc în apropierea lor.

Dispozitivul funcționează prin detectarea schimbărilor de lumină care apar atunci când cineva vorbește lângă un cablu de fibră optică. Pentru a-l testa, cercetătorii au rostit expresia „este nouă și cincisprezece” lângă un cablu de fibră optică care transmitea date. O bucată de fibră de aproximativ 3 metri a fost expusă la sunet. Restul cablului, care măsura 1,1 kilometri, a fost înfășurat pe o bobină într-o altă cameră la care era conectat dispozitivul.

După aceea, echipa a ascultat undele sonore preluate de dispozitiv. Deși cuvintele nu au fost foarte clare, Wang a declarat că acestea ar putea fi mai ușor de înțeles folosind metodele existente de îmbunătățire a vorbirii.

„Cablurile cu fibră optică sunt niște senzori grozavi, deoarece pe măsură ce lumina trece prin ele, micile modificări ale proprietăților sale se acumulează. Acestea sunt amplificate suficient de mult pentru a fi detectabile”, a declarat Aristides Marcano Olaizola din cadrul Universității de Stat din Delaware.

„Fibrele optice sunt foarte sensibile la vibrații, așa că orice fibră plasată într-o clădire este, de fapt, un fel de microfon care poate înregistra orice fel de conversație”, a declarat Luc Thévenaz din cadrul Institutului Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne. Deși atât el, cât și Marcano Olaizola au cercetat independent ideea în urmă cu 20 de ani, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de această posibilitate.

Inițial, Wang și echipa sa s-au gândit la idee în timp ce încercau să construiască un alt senzor cu fibră optică. Totuși, aceștia au constatat faptul că sunetul vocii lor continuă să apară în citiri.

Deși noul dispozitiv este complicat, Wang a declarat că, atâta timp cât există fibre optice expuse în proximitate, o persoană cu experiență în inginerie și suficientă hotărâre ar putea să folosească metoda pentru a spiona pe cineva fără a fi nevoie să instaleze gadgeturi în interiorul casei lor.

Acest lucru ar putea fi prevenit prin ajustarea stratului de metal sau sticlă existent al fibrelor pentru a le face mai puțin sensibile la vibrațiile sonore. De exemplu, atunci când Wang și echipa sa au înfășurat o sârmă de oțel în jurul fibrelor folosite în laboratorul lor, dispozitivul nu a mai putut capta unde sonore puternice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.