Acasă Spațiu și Astronomie OBSERVAREA UNOR UNDE NEOBIȘNUITE EMISE DE SOARE

OBSERVAREA UNOR UNDE NEOBIȘNUITE EMISE DE SOARE

60
0
(c) NYU Abu Dhabi/Mark A. Garlick

Astronomii au descoperit un tip neobișnuit de undă, care este emisă în sens invers, și anume înspre plasma care alcătuiește Soarele. Totuși, niciunul dintre cele trei mecanisme care ar putea explica aceste radiații nu se potrivește cu datele obținute.

Chris Hanson și colegii acestuia din cadrul Universității New York Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite au descoperit undele, denumite unde de vorticitate retrograde de înaltă frecvență (HFR), folosind date preluate de la telescoape terestre și spațiale. Undele HFR sunt formate din grupuri mici de vârtejuri, care se deplasează în jurul Soarelui în direcția opusă rotației acestuia.

Cu toate acestea, vortexurile se mișcă în jurul Soarelui de trei ori mai repede decât alte valuri similare. Această mișcare mai rapidă nu poate fi explicată de niciunul dintre modelele de mișcare a plasmei în Soare.

Cercetătorii au testat trei posibile explicații: undele sunt cauzate de câmpuri magnetice din Soare; ele provin de la alte ondulații din interiorul stelei, denumite unde gravitaționale; vortexurile se datorează compresiei plasmei. Totuși, niciuna dintre aceste teorii nu se potrivește cu datele analizate.

„Un set de unde care nu are o explicație actuală este… incitant și intrigant, deoarece trebuie să determinăm originea lor. Ne lipsesc anumite informații în ceea ce privește înțelegerea mecanismelor din interiorul Soarelui”, a declarat Hanson.

Totuși, o serie de unde similare ar putea exista în oceanele Pământului, unde cercetătorii au descoperit faptul că anumite valuri, denumite unde Rossby, călătoresc mai repede decât ar trebui. „În absența unei explicații a undelor HFR solare cu mișcare rapidă sau a undelor oceanice Rossby, putem spune doar că merită să investigăm asemănările”, a declarat Hanson. Paralela dintre cele două fenomene poate facilita rezolvarea acestui mister cu privire la Soare prin analizarea fenomenului de pe Pământ.

Hanson este de părere că este încă probabil ca o combinație între magnetism, gravitație și compresie să cauzeze aceste unde. „Este foarte dificil să ne imaginăm un scenariu în care unul dintre acestea nu joacă un fel de rol în creșterea vitezei valurilor”, a explicat el. Cercetătorii nu s-au putut gândi la alte mecanisme plauzibile și speră că o modelare mai detaliată va putea explica aceste valuri ciudate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.