O pilulă contraceptivă non-hormonală destinată bărbaților are o eficiență de 99% în prevenirea sarcinii în cadrul testelor pe șoareci, fără efecte secundare observate. Deși sunt planificate studii pe oameni, unii cercetători avertizează că problemele legate de siguranță ar putea împiedica comercializarea medicamentului.
„În ciuda multor încercări de a face un medicament contraceptiv masculin eficient și sigur, niciun tratament nu a trecut de studiile clinice umane. Deși majoritatea s-au bazat pe hormoni, contraceptivele non-hormonale tind să aibă mai puține efecte secundare. În ceea ce privește pilulele contraceptive, siguranța este foarte importantă deoarece oamenii nu le iau pentru o boală, așa că sunt mai puțin toleranți la efectele secundare”, a declarat dr. Abdullah al Noman din cadrul Universității Minnesota din Minneapolis.
El și colegii săi au administrat șoarecilor masculi o doză zilnică dintr-o moleculă numită YCT529 pe o perioadă de patru săptămâni și au descoperit faptul că numărul de spermatozoizi produși de aceștia a scăzut. Șoarecii s-au putut reproduce din nou în mod normal, fără efecte secundare observabile, după o perioadă cuprinsă între patru și șase săptămâni de la oprirea tratamentului.
„Chiar și atunci când am ajuns la o doză de 100 de ori mai mare decât doza efectivă, compusul nu a avut nicio toxicitate”, a declarat Noman, care a prezentat rezultatele în cadrul conferinței American Chemical Society din San Diego, California.
Echipa a testat mai mult de 100 de molecule pentru a identifica un medicament care vizează o proteină numită receptor al acidului retinoic alfa (RAR-α). Inhibarea acestei proteine blochează efectele acidului retinoic, un derivat al vitaminei A care joacă un rol important în dezvoltarea celulelor si formarea spermatozoizilor.
În urma cercetărilor anterioare s-a arătat faptul că șoarecii care au fost modificați genetic, astfel încât aceștia să nu mai aibă gena RAR-α, nu au experimentat efecte secundare în afară de incapacitatea de a produce spermatozoizi.
În prezent, Noman și colegii săi au licențiat medicamentul unei companii private, denumite YourChoice Therapeutics, care își propune să deruleze o serie de teste pe oameni în SUA la sfârșitul anului 2022.
„Deși Noman și echipa sa nu au observat niciun efect secundar în cazul șoarecilor, acest lucru nu garantează că medicamentul va fi sigur pentru oameni. Dezvoltarea unui medicament care vizează o cale complet nouă impune precauție cu privire la siguranță atunci când nu există un istoric în acest domeniu”, a declarat Richard Anderson din cadrul Universității din Edinburgh, Marea Britanie.
De asemenea, sistemul de semnalizare a vitaminei A joacă o serie de roluri importante în corpul uman. „Mi se pare puțin probabil ca un compus cu o astfel de activitate să nu aibă efecte secundare”, a declarat Richard Sharpe din cadrul Universității din Edinburgh.