Acasă Planeta Pământ UNDELE MAGNETICE DIN CENTRUL PĂMÂNTULUI

UNDELE MAGNETICE DIN CENTRUL PĂMÂNTULUI

74
0
(c) Felix Gerick

Micile unde magnetice descoperite în nucleul Pământului ar putea ajuta la aflarea mai multor informații cu privire la procesele care au loc în adâncul planetei.

Miezul Pământului are un strat interior solid și un strat exterior format din metal lichid. Diferența de temperatură dintre centrul fierbinte și stratul exterior mai rece conduce curenții de convecție în lichid, iar mișcarea particulelor încărcate din stratul de metal creează câmpul magnetic al planetei.

Mișcarea este turbulentă și haotică și, prin urmare, câmpul magnetic variază în timp. Nicolas Gillet și colegii acestuia din cadrul Universității Grenoble Alpes au observat câmpul geomagnetic al Pământului între anii 1999 și 2021 folosind date de la sateliți, precum și observatoare de la sol.

Echipa a descoperit faptul că câmpul magnetic din jurul regiunii ecuatoriale a nucleului a fluctuat în mod regulat. Aceste fluctuații s-au repetat la fiecare șapte ani. Ele s-au deplasat spre vest în jurul ecuatorului, cu viteze de aproximativ 1500 de kilometri pe an.

„Ceea ce este important de știut este că acest câmp magnetic din miez evoluează pe perioade de timp foarte lungi. Ceea ce am observat noi sunt doar niște mici unde de suprafață”, a declarat Gillet.

Deși sunt relativ mici, studierea acestor unde ar putea ajuta la înțelegerea mecanismelor din centrul Pământului.

„De-a lungul timpului s-a dezbătut ideea existenței unui strat subțire de rocă între miezul exterior și mantaua de deasupra acestuia, care ar putea explica schimbările în câmpul magnetic. Totuși, aceste descoperiri sugerează că nu este nevoie de acest strat. Faptul suntem capabili să determinăm procesele care au loc la mai mult de 3000 de metri sub picioarele noastre prin înregistrarea câmpului magnetic al Pământului cu ajutorul sateliților este fascinant”, a declarat Gillet.

„Acest studiu este un progres interesant în ceea ce privește înțelegerea modului în care câmpul magnetic al Pământului funcționează la intervale de timp mai mici de un deceniu. Intervalele mai lungi de timp, care necesită observații continue ale câmpului geomagnetic din spațiu în următoarele decenii, sunt esențiale pentru a testa pe deplin acest nou model și pentru a ne permite să realizăm foraje în adâncul Pământului”, a declarat Chris Finlay din cadrul Universității Tehnice din Danemarca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.