Acasă Stil de Viață EFECTELE BENEFICE ALE DIETEI NORDICE

EFECTELE BENEFICE ALE DIETEI NORDICE

49
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Deși beneficiile pentru sănătate ale unei diete în stil mediteraneean sunt promovate de nutriționiști de mult timp, obiceiurile alimentare ale nord-europenilor ar putea oferi rezultate similare.

Cercetătorii din cadrul Universității din Copenhaga au descoperit faptul că dieta nordică poate oferi beneficii semnificative pentru sănătate, precum scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale și un risc redus de apariție a cheagurilor de sânge, chiar și în cazul persoanelor supraponderale.

Aceasta se bazează pe ingrediente locale din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Groenlanda, Insulele Feroe și Islanda și include fructe, legume, nuci, semințe, pește și uleiuri din semințe de rapiță, floarea soarelui sau in.

Echipa a analizat 200 de voluntari din Finlanda, Norvegia, Suedia și Islanda cu vârste de peste 50 de ani, care aveau un IMC ridicat, ceea ce îi plasa într-o categorie cu risc crescut de diabet și boli cardiovasculare. Jumătate dintre aceștia au ținut o dietă obișnuită, iar restul au trecut la setul de recomandări de nutriție nordică, elaborat de experții în dietă în anul 2012.

Cercetătorii au luat probe de sânge și urină la începutul studiului și după șase luni pentru a verifica markerii cheie ai sănătății.

„Grupul care a urmat dieta nordică timp de șase luni a devenit semnificativ mai sănătos. Au fost observate niveluri mai scăzute de colesterol, niveluri generale mai scăzute de grăsimi saturate și nesaturate în sânge și o mai bună reglare a glucozei, în comparație cu grupul de control. Am încercat să menținem constantă greutatea persoanelor din grupul care ținea dieta nordică, ceea ce înseamnă că i-am rugat să mănânce mai mult în cazul în care slăbeau. Chiar și fără o pierdere în greutate, am putea observa o îmbunătățire a sănătății lor”, a declarat Lars Ove Dragsted, coautor al studiului și șef de secție în cadrul Departamentului de Nutriție, Exercițiu și Sport al Universității din Copenhaga.

Echipa nu este încă sigură de motivul pentru care au observat rezultate atât de pozitive. Totuși, ei bănuiesc că acest lucru s-a datorat, în parte, compoziției grăsimilor din dieta nordică, care provin din pește, semințe de in, floarea soarelui și rapiță și care sunt bogate în Omega-3 și Omega-6.

„Analizând sângele participanților, am putut vedea că cei care au beneficiat cel mai mult de schimbarea dietei aveau alte substanțe solubile în grăsimi decât grupul de control. Acestea sunt substanțe care par să fie legate de acizii grași nesaturați din uleiurile regăsite în dieta nordică. Acesta este un semn că grăsimile din cadrul dietei nordice joacă probabil cel mai important rol în ceea ce privește efectele asupra sănătății pe care le-am observat și la care nu mă așteptam”, a declarat Dragsted.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.