Analizarea nivelurilor a 184 de molecule de grăsime din sânge pot ajuta la prezicerea persoanelor cu cel mai mare risc de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare cu ani înainte de apariția simptomelor.
În prezent, medicii evaluează riscul apariției acestor afecțiuni prin măsurarea indicelui de masă corporală, a tensiunii arteriale, a nivelurilor de colesterol și a zahărului din sânge. De asemenea, anumite profiluri genetice au fost legate de riscul de îmbolnăvire.
„Am demonstrat un mod prin care măsurarea concentrațiilor de grăsime din sânge poate extinde setul nostru de instrumente pentru detectarea precoce a persoanelor cu risc crescut de a dezvolta diabet și boli cardiovasculare”, a declarat Chris Lauber din cadrul Lipotype GmbH, o companie de biotehnologie din Germania, într-un comunicat de presă.
Lauber și colegii săi au analizat date despre aproximativ 4.000 de persoane care au participat la un studiu anterior și care a avut loc între anii 1991 și 2015 în Suedia. Probele lor de sânge au fost analizate cu un spectrometru de masă pentru a măsura nivelul a 184 de grăsimi, cunoscute și sub numele de lipide.
Echipa a folosit aceste informații pentru a antrena o serie de modele computerizate. Acestea au fost utilizate pentru face legături între diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare și concentrațiile de lipide din sângele a două treimi dintre oameni aflați la începutul studiului original.
Ei au folosit modelele pentru a calcula riscul de apariție a acestor boli în cazul celorlalte persoane, care nu au fost incluse în setul de date de antrenament, pe baza nivelurilor de lipide din sânge. Cercetătorii au descoperit faptul că 10% dintre persoanele prezise de noua abordare ca având cel mai mare risc de apariție a diabetului de tip 2 au avut o rată de dezvoltare a bolii cu 168% mai mare comparativ cu rata medie a grupului de studiu.
De asemenea, cei 10% dintre persoanele care prezentau cel mai mare risc de apariție a bolilor cardiovasculare au avut o rată de dezvoltare a bolii cu 84% mai mare decât rata medie a tuturor participanților.
În urma analizei s-a arătat faptul că prezicerea riscului de apariție a acestor boli pe baza profilurilor de grăsime a fost mai precisă decât utilizarea datelor genetice, iar utilizarea celor două tehnici a îmbunătățit ușor rezultatele în comparație cu utilizarea numai a profilului lipidic.
„Avem nevoie de mai multe moduri de a calcula aceste riscuri într-un mod precis. Scorurile de risc calculate pe baza profilurilor de grăsime se pot dovedi a fi un instrument nou și eficient pentru prevenirea acestor boli”, a declarat Samuli Ripatti din cadrul Universității din Helsinki, Finlanda.
Totuși, pentru a confirma rezultatele și pentru a stabili dacă aceste grăsimi din sânge cauzează ele însele boli sau reflectă alte modificări ale metabolismului organismului, care duc la dezvoltarea bolilor, sunt necesare mai multe studii.
Deși spectrometrele de masă utilizate pentru măsurarea profilurilor lipidelor sunt disponibile doar în unele laboratoare clinice, lucrările ulterioare pot face posibilă măsurarea grăsimilor din sânge pe o scară mai largă.
„În prezent, provocarea este aceea de a dezvolta o platformă care poate transpune aceste descoperiri interesante într-un test clinic”, a declarat Peter Meikle din cadrul Institutului Baker pentru Inimă și Diabet din Melbourne, Australia.